Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Column
& Blog

USR / USC Universitaire Studentenraad / University Student Council

Zelfdiscipline is sleutel tot succes

Zelfdiscipline is een essentiële vaardigheid die je als student kunt en moet ontwikkelen. Het vermogen om je te concentreren, prioriteiten te stellen en verleidingen te weerstaan, kan het verschil maken tussen met vlag en wimpel je diploma behalen of aldoor moeizaam worstelen voor je deadlines. Maar in een wereld vol afleidingen wordt zelfdiscipline steeds meer een uitdaging.

Sociale media spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Platforms als Instagram en TikTok zijn ontworpen om je aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Elke notificatie, like of comment biedt een kleine dosis dopamine, die het moeilijk maakt om je te concentreren op saaie, belangrijke taken zoals studeren. Het constante scrollen kan gemakkelijk leiden tot urenlange afleiding, waardoor kostbare studietijd verloren gaat.

Een ander probleem dat je zelfdiscipline ondermijnt, is de afbraak van traditionele structuren, denk aan het gezin. Dat fungeert vaak als basis voor de ontwikkeling van consistente waarden en gewoonten. Wanneer deze structuur verzwakt, verliezen jongeren veelal een belangrijke bron van steun en discipline. Dit leidt tot een gebrek aan ambitie en motivatie.

Daarnaast moeten jongeren vaak omgaan met indoctrinatie, die ontmoedigt hen om ambitieus te zijn. Ze krijgen soms het idee dat middelmatigheid acceptabel is en dat ze geen moeite hoeven te doen om uit te blinken. Deze houding draagt bij aan luiheid en ondermaats presteren. Het ontbreken van hoge verwachtingen en strikte normen, zowel thuis als in het onderwijs, kan desastreuze gevolgen hebben voor de academische en persoonlijke ontwikkeling.

De gevolgen van een gebrek aan zelfdiscipline zijn duidelijk. Uitstelgedrag neemt toe, studieresultaten lijden eronder en stressniveaus stijgen. Zonder de juiste focus en planning raken studenten overweldigd, wat kan leiden tot burn-out en zelfs het opgeven van hun studie. Daarom is het cruciaal om zelfdiscipline te cultiveren om academisch succes te behalen.

Dus, hoe kunnen we onze zelfdiscipline versterken? Het begint met het stellen van duidelijke én haalbare doelen. Het is belangrijk om jezelf te trainen om afleidingen te weerstaan. Onthoud dat elke stap naar betere zelfdiscipline je dichter bij je doelen brengt.

Zelfdiscipline is de sleutel tot succes, niet alleen in je studie, maar in alle aspecten van het leven. Door deze vaardigheid te ontwikkelen, kun je je volledige potentieel benutten en een leven vol prestaties en voldoening leiden. Dus, de volgende keer dat je de verleiding voelt om je studieboeken te verruilen voor je telefoon, bedenk dan hoe belangrijk jouw toekomst is. Zet door en bouw aan je succes.

Het is belangrijk om jezelf te trainen om afleidingen te weerstaan

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.