Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

De voorzitter van de studentenraad David Palm speecht.

Studentenraad gaat Engels praten

De universitaire studentenraad gaat voortaan deels in het Engels vergaderen. Dat maakte voorzitter David Palm gisteren bekend bij de constitutieborrel.

De reden is dat twee van de elf leden van de nieuwe raad, die in september is aangetreden, Engelstalig zijn. Al is het wel een probleem dat de meeste beleidsstukken waar de raad zich over buigt nog in het Nederlands worden geschreven. Ook vergadert de studentenraad geregeld met de ondernemingsraad over bijvoorbeeld de universitaire begroting. Bij die vergaderingen blijft Nederlands vooralsnog de voertaal omdat de meerderheid van de OR dat wil. Hoewel er ook mensen zijn die ervoor pleiten om ook daar het Engels in te voeren.

Er wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om bij die vergaderingen voor een vertaling te zorgen, wellicht dat er zelfs een tolk aanwezig is. Bij sommige vergaderingen aan de UvA gebeurt dat al. Maar dat is een vrij dure aangelegenheid. Misschien zijn er technische mogelijkheden voor een simultaanvertaling via Google Translate of iets dergelijks. Ook wordt gekeken of er een cursus moet komen voor leden van de medezeggenschap om wegwijs te raken in het bestuurlijke jargon in zowel het Nederlands als het Engels.

Vegetarische snacks

Op de constitutieborrel was Engels in ieder geval al de voertaal. Maar dat ging nog niet helemaal vlekkeloos. USR-voorzitter David Palm moest nu en dan zoeken naar de juiste woorden. Zo gebruikte hij toch maar de woorden ‘huishoudelijke mededelingen’ om de borrel aan te kondigen.

‘Neem je eigen beker mee’

Overigens waren er het eerste uur van de bijeenkomst geen alcoholische drankjes te krijgen als gebaar naar onder meer de islamitische studenten. Ook waren er alleen vegetarische snacks verkrijgbaar: duurzaamheid is een van de speerpunten van de nieuwe studentenraad. Palm riep alle studenten op voortaan een eigen mok te gebruiken bij de drankautomaten, zodat wegwerpbekertjes worden uitgebannen. Ook wil hij dat in de Spar een statiegeldautomaat komt.

Welzijn studenten

Bij de bijeenkomst werd het beleidsplan van de studentenraad gepresenteerd, verkrijgbaar in een tweetalige brochure. De raad wil extra aandacht besteden aan het welzijn en de gezondheid van studenten. Het idee is jaarlijks een Health Week op de universiteit te organiseren.

‘Geef studenten extra weekje vrij’

Palm wil ook dat er aan de VU een week voorjaarsvakantie komt in navolging van de UvA, die onlangs besloot voortaan de studenten begin mei een weekje vrij te geven.

Een ander belangrijk punt voor de studentenraad de komende tijd is het zogeheten instellingsplan, dat in het najaar verschijnt. Daarin staat op hoofdlijnen beschreven wat de universiteit de komende vijf jaar van plan is te gaan doen. De studentenraad en de ondernemingsraad moeten het instellingsplan goedkeuren.

Rector Vinod Subramaniam sprak de nieuwe raadsleden ook nog even toe, in het Engels natuurlijk. Hij gaf hen een wijze raad. “Beperk je tot een stuk of vijf prioriteiten. Anders verzuip je in de grote hoeveelheid onderwerpen die jullie het komend jaar op het bordje krijgen.” Als gezamenlijk doel noemde hij “Make a better place of this university.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.