Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenpastor weigert homostellen in te zegenen

De Nijmeegse studentenkerk wordt conservatiever: voorganger Theo Koster wilde homostellen best inzegenen, maar de nieuwe Nijmeegse studentenpastor Jos Geelen doet dat niet.

Jos Geelen wordt op 10 april geïnstalleerd. Vox, het blad van de Radboud Universiteit Nijmegen, zette dit weekend per ongeluk een conceptversie van een interview met hem online. “Je moet mij niet vragen wat mij niet gegeven is”, zegt hij daarin onder meer. “Ik heb respect voor iedereen die naar onze kerk komt, maar homostellen inzegenen kan niet.”

Zijn voorganger had daar geen moeite mee. “Als ik signalen krijg dat op een verhouding tussen twee mannen of twee vrouwen Gods zegen rust, zijn ze bij mij aan het goede adres”, zei hij eerder tegen Vox. “Ik zou in gewetensnood komen als ik ‘nee’ zou zeggen tegen zo’n relatie.” Koster kwam vanwege dat standpunt meermaals in conflict met zijn superieuren in de katholieke kerk.

De redactie van VOX heeft het interview weer van de website gehaald en betreurt de gang van zaken. De hoop is dat een nieuwe versie binnenkort gepubliceerd kan worden.

Hoewel het interview dus niet meer online staat, zijn er al wel reacties gepeild. Op de Nijmeegse campus wordt wisselend gereageerd op het interview. De Katholieke Studentenvereniging KSN laat weten “volledig achter de pastor” te staan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.