Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studentenhuis verbruikt bijna drie kwart minder energie door wedstrijd

In de 23 studentenhuizen die meedoen aan de Student Energy Race is het energieverbruik gemiddeld 41 procent gedaald sinds de energiebesparingswedstrijd in november van start is gegaan. Koploper is een huis in Nijmegen dat al 72 procent bespaarde.

“We douchen met een timer, draaien alleen een was met een volle trommel, zetten de verwarming standaard een stuk lager en trekken een extra trui aan”, zegt Yara Bon, één van de bewoners van Koninginnelaan 201 in Nijmegen.

Haar studentenhuis staat met een energiebesparing van 72 procent aan kop van de vier maanden durende Student Energy Race. Maar een gelopen wedstrijd is het nog niet, zegt Frans Pieter de Jong van studentenhuisvester Duwo, die de wedstrijd mede organiseert. “Het wordt nog spannend: een paar koude weken kan alles veranderen.”

Verbruik van tegenstanders

De 189 bewoners van de deelnemende studentenhuizen in zeven steden houden hun energieverbruik nauwlettend in de gaten via een app, waarmee ze ook het verbruik van hun tegenstanders kunnen zien. Ze krijgen begeleiding van netwerkorganisatie Studenten voor Morgen, die zich inzet voor een duurzaam hoger onderwijs.

Zelfs Bon, als student geografie, planologie en milieu bovengemiddeld geïnteresseerd in het milieu, heeft de afgelopen maanden nog iets kunnen leren over energiebesparing, bijvoorbeeld dat ‘sluipstroom’ energie slurpt. “Nu trekken we alle stekkers uit het stopcontact of gebruiken we een tussenschakelaar.”

Limiet bereikt

Kunnen zij en haar huisgenoten nóg energiezuiniger wonen? “We zitten wel zo’n beetje aan onze limiet en je moet het wel draaglijk houden voor jezelf.” Het gaat haar bovendien niet om winnen, maar om een structurele verandering in gewoonten, zegt ze. Ook De Jong ziet daarin de voornaamste waarde van de wedstrijd. “Het merendeel van de huizen dat ooit heeft meegedaan, verbruikt ook in de jaren daarna fiks minder energie.”

Vorig jaar won een huis in Deventer met een besparing van 57,4 procent. Het hielp wel dat de bewoners vaak niet thuis waren, lieten ze destijds weten. De winnaar van de huidige editie van de Student Energy Race wordt op 14 maart bekendgemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.