Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten willen meer vrouwen op Wikipedia

Ter gelegenheid van internationale vrouwendag, gisteren, vragen studenten van de Erasmus Universiteit aandacht voor het gebrek aan biografieën over vrouwen op Wikipedia: 90 procent gaat over mannen. Met een schrijfmarathon willen ze daar verandering in brengen.  

De studenten hebben al een lijst met namen en onderwerpen opgesteld. “Omdat er op de universiteit veel kennis aanwezig is, hebben we bij alle faculteiten opgehaald welke vrouw-gerelateerde onderwerpen ze graag op Wikipedia willen zien”, zegt Lenya Slierendrecht, student op de Erasmus Universiteit tegen de NOS. 

Het gebrek aan biografieën over vrouwen staat al langer op de agenda. Historica Els Kloek werkte van 2003 tot 2018 aan een Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland; een naslagwerk voor opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.  

Het lexicon zit Wikipedia-pagina’s voor vrouwen ironisch gezien in de weg, constateert Kloek. Ze denkt dat de makers van Wikipedia bang zijn voor plagiaatbeschuldigingen. “Ik zit wel eens na te denken hoe dat opgelost kan worden, want onze informatie is vrij toegankelijk”, zegt ze.  

Vooruitgang 

Desondanks ziet de historica de afgelopen jaren “enorm veel vooruitgang” in de belangstelling voor vrouwen. Dat ziet ze bijvoorbeeld terug in het aantal biografieën dat over vrouwen verschijnt. “Het zijn er veel meer dan twintig jaar geleden”, meent Kloek.  

“We zijn vergeten hoe weinig aandacht er altijd voor vrouwen is geweest. Ze deden er nauwelijks toe. Er is nu zoveel meer belangstelling voor wat vrouwen kunnen en wat ze historisch gezien hebben betekend.” Maar er is nog steeds werk aan de winkel, meent Kloek. “Goed dat er vandaag een actie voor Wikipedia is. Niet alleen klagen, maar ook aan het werk!” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.