Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten vragen Sinterklaas om afschaffing van het leenstelsel

In de aanloop naar Pakjesavond zetten studenten vanmiddag hun schoen op het Utrechtse Domplein. Bovenaan hun verlanglijstje stond een schuldenvrije basisbeurs.

Sinterklaas sprak hen toe en bleek het roerend met hen eens: “Deze eis klinkt misschien wel hard/maar de totale studieschuld is nu al 20 miljard!” Hij riep de politiek op om over de brug te komen.

#Nietmijnschuld

De actie werd georganiseerd door de Utrechtse studentenbond VIDIUS, samen met de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United. Zij voeren al een jaar lang campagne tegen het leenstelsel onder de noemer #NietMijnSchuld. Behalve een basisbeurs eisen ze ook compensatie voor de leenstelselgeneratie en meer geld voor de onderwijsbegroting.

Ook de meeste politieke partijen willen dat er een nieuwe studiebeurs komt. Alleen de VVD pleit in haar conceptverkiezingsprogramma voor het behoud van het huidige leenstelsel.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.