Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten op Uilenstede ontevreden over Duwo’s aanpak brandveiligheid

Studentenhuisvester Duwo controleert Uilenstede frequenter na de grote brand in februari. Een eenheid in de rode flat kreeg na hercontrole een boete van 750 euro voor het niet naleven van de regels omtrent brandveiligheid. Studenten hopen op betere communicatie.

Eén dag voor de hercontrole meldt Duwo per mail dat de studenten alle voorwerpen uiterlijk de volgende ochtend uit de gang moeten verwijderen. ‘De gang is een vluchtweg en het is bewezen dat een obstakel, zoals een koelkast levensgevaarlijk kan worden wanneer bewoners moeten vluchten en er al rookontwikkeling in de gang is’, zo stelt de studentenhuisvester.

‘Joe, waar moet ons bier dan naartoe?’

“Joe, waar moet ons bier dan naartoe?” roept VU-geneeskundestudent Wibo Petersson (19). Hij deelt met dertien huisgenoten de dertiende verdieping van de rode flat. Alleen een koelkast in de woonkamer is gewoonweg te weinig, bevestigen de huisgenoten. Daarnaast is het ook jammer, vindt Petersson, dat de studentikositeit op deze manier uit het gezichtsveld verdwijnt. Naast de koelkast moeten bewoners namelijk ook de vlaggetjes, kerstverlichting, posters en deurmatten verwijderen. “Dan lijkt het net een ziekenhuiszaal”, aldus de geneeskundestudent.

‘Problematisch die boete’

“De controles vormen de nodige stok achter de deur”, zegt Laura Dijksma (20), voorzitter en penningmeester Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU). Afgelopen maanden is zij veel in contact geweest met Duwo, omwille van preventie.

Volgens Duwo nemen veel bewoners het gevaar niet serieus genoeg. Een zwaar middel, zoals een boete, vindt de studentenhuisvester daarom nodig. Dijksma vindt het problematisch dat Duwo studenten op deze manier op de vingers tikt: “De communicatie is en blijft slecht naar de bewoners.”

Niet veilig

Naar aanleiding van eerdere branden voert Duwo frequenter veiligheidscontroles uit. Met name na de brand van zaterdagavond 6 februari, waar vijf mensen gewond raakten. Op 16 maart verscheen een rapport waaruit bleek dat Uilenstede niet aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften voldeed. 

Sigrid Kloosterman is student journalistiek en rechtsgeleerdheid

RECTIFICATIE: In een eerdere versie van dit stuk stond dat eenheid 427 de boete kreeg, maar dit is niet het geval. Het gaat om een andere eenheid in de rode flat. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.