Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Studenten in koeienpakken eisen harde aanpak huisjesmelkers

Verkleed als koeien protesteerden actievoerders maandag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen de hoge huurprijzen van studentenwoningen. Ze willen dat huisjesmelkers harder worden aangepakt.

Boe!, stond er op de protestborden. De demonstranten, gekleed in witte onesies met zwarte vlekken en een uier, bleven netjes anderhalve meter uit elkaar en droegen mondkapjes. Iemand met een megafoon verklaarde waarom ze er stonden.

Ze willen dat D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken een ‘huisjesmelkersboete’ invoert voor verhuurders die hun woningen duurder maken dan wettelijk is toegestaan. Daar staat nu in feite geen straf op.

Terugstorten

Huurders kunnen naar de huurcommissie stappen als ze te veel moeten betalen voor hun woning. Als ze gelijk krijgen, moet de huisbaas dat deel van de huur terugstorten. De actievoerders vinden de overheid niet streng genoeg.

Om de minister in beweging te krijgen staat er een petitie online. De actie werd georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond en jongerenvakbond FNV Young & United.

Het CBS meldde in september de grootste huurstijging in zes jaar tijd. Die maand waarschuwde de Landelijke Studentenvakbond ook dat studenten steeds vaker te veel huur betalen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.