De mentale gezondheid van universitaire studenten is achteruitgegaan, dat blijkt uit een onderzoek van StudeerSnel onder meer dan 1600 Nederlandse studenten.
Bijna 60 procent van de studenten voelt zich mentaal slechter dan voor de corona-uitbraak. Hoewel het onderwijs enorm is veranderd gedurende de pandemie, bieden universiteiten geen extra steun aan studenten die nu kampen met mentale problemen als gevolg van de coronacrisis, aldus de onderzoekers van StudeerSnel.
Meer afleiding
Gebrek aan productiviteit blijkt een heel groot pijnpunt onder ruim 1600 studenten. De toegenomen afleiding wordt gecreëerd door familieleden, huisgenoten en huisdieren. Daarnaast hebben studenten thuis geen toegang tot alle educatieve middelen die ze nodig hebben, zoals kostbare computerprogramma’s of laboratoria.
Zo’n 32 procent van de studenten is neutraal. Het gaat niet beter of slechter met hen in coronatijd. En 8 procent voelt zich zelfs beter door de coronacrisis.
Verlost van strak schema
Stella van Schaick van StudeerSnel: “Deze laatste groep studenten is vooral gelukkig met meer flexibiliteit: samen lunchen, een wandeling maken, niet meer naar de universiteit hoeven reizen; ze voelen zich verlost van het strakke schema van hun universiteit.”
Zo ook VU-eerstejaars Safiya Juliana: “Mentaal gezien heeft corona er zelfs aan bijgedragen dat ik me beter ben gaan voelen. Ik vind het eerste jaar als student best stressvol en zat daardoor niet altijd lekker in mijn vel. Doordat ik nu thuis zit, heb ik ook meer tijd om alles te verwerken. Voor de crisis vlogen de dagen voorbij, en nu leef ik – weliswaar gedwongen – bewuster. Ik neem meer tijd voor kleine dingen en geniet daardoor ook meer.”