Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Tentamen leren in één dag

De volgende keer ga je echt, echt, echt op tijd beginnen met het lezen van je studieboeken en het volgen van colleges. Omdat je die luxe nu niet hebt, zal Ad Valvas uitleggen hoe je in 24 uur toch je tentamen haalt.

Niet om vervelend te doen, maar misschien was het beter geweest als je eens daadwerkelijk naar college was gegaan of lang genoeg van je smartphone had opgekeken om wat aantekeningen te maken. Maar daar valt nu, 24 uur voor je tentamen, niets meer aan te doen. Laten we net doen alsof je je voortaan aan je goede voornemens gaat houden en ons richten op het vak dat voor je ligt.

Leren zonder aantekeningen

De komende uren zijn cruciaal en waarschijnlijk heb je niet meer de tijd om dat boek van vijfhonderd pagina’s vol bijzonder interessante tekst in het Engels te lezen. Geen nood, er is één persoon die precies weet wat de docent het allerbelangrijkste vindt: de docent zelf. Dat heeft hij of zij met zijn volgelingen gedeeld tijdens dat college dat veel te vroeg, om elf uur ’s ochtend, gegeven werd.

Nog beter is om de aantekeningen van de beste student van de klas te scoren

Een collegedictaat hoeft natuurlijk niet door jou zelf geschreven te zijn. Nog beter is om de aantekeningen van de beste student van de klas te scoren. Misschien heeft die goeierd ook nog een mooie samenvatting van het boek gemaakt. Zo eentje met bullet points en vetgedrukte definities. Spreid je kansen en stuur per facebook een smeekbede naar de top-3 brave Hendriken van het college.

Levert soebatten niet voldoende op? Misschien heeft de docent het filmpje van het college gewoon online gezet. Op sites als stuvia.com of tentamenbank.nl kun je tegen betaling uittreksels vinden. Dan hoef je dat vreselijke boek niet eens door te werken.

Last minute studeren

Soms loont het om lid van de studievereniging te zijn. Bij veel verenigingen hebben ze oefententamens. Soms staan ze op de site, soms moet je erom vragen. Misschien heb je geluk en geeft de docent gewoon nog eens dat tentamen. In elk geval geeft zo’n oefententamen een gouden inzicht in hoe de docent zijn vragen formuleert. Zijn het detailvragen of gaat het alleen over de grote lijnen? Wordt er in alle oefententamens naar een bepaald onderwerp gevraagd? Dan weet je zeker dat je dat hoofdstuk er nog eens op na moet slaan.

Is het hok van de studievereniging in het weekend gesloten en het tentamen maandagochtend? Op sites als studeersnel.nl kun je ook oefententamens terug vinden.

Leer logisch

Heb je geen uittreksels weten te bemachtigen? Voordat je van pure paniek probeert om het meesterwerk in één dag door te werken: lees eerst de inleiding, conclusie en de inhoudsopgave. Het is onwaarschijnlijk dat een docent geen aandacht besteedt aan het dikste hoofdstuk in het boek. Daar kun je dus beter mee beginnen. En denk voor je begint goed na over het precieze onderwerp van het tentamen. Bij het vak ‘Duitsland in de twintigste eeuw’ is de kans klein dat de Tweede Wereldoorlog niet aan de orde komt.

Schrijf tijdens het leren de belangrijkste punten op en maak een korte samenvatting. Heb je ook daar geen tijd meer voor? Pak je marker en ga lekker strepen. Door te markeren wat jij belangrijk vindt, concentreer je je extra op de tekst.

Naar bed, naar bed

Het lijkt zo verleidelijk: een nacht doorhalen bezorgt je heel wat extra uren om dat dodelijke dikke handboek helemaal door te werken. Maar juist vlak voor een tentamen heb je je slaap echt nodig. Met een duf hoofd en een paar blikjes Red Bull red je het straks niet. Bovendien daalt je leervermogen om vier uur ’s nachts tot onder het nulniveau.

Zorg dus dat je op die laatste dag op tijd begint, geef je afleidende smartphone en notebook in bewaring bij een huisgenoot, trek de kabel uit de tv en werk maximaal acht uur door. Daarna neem je toch geen stof meer op. Ga ’s nachts niet liggen malen: je hebt gedaan wat je nog kon doen. Mocht je onverhoopt toch falen, dan kun je direct na afloop van het tentamen meteen met frisse moed beginnen met leren voor je hertentamen.

Geef je afleidende smartphone en notebook in bewaring bij een huisgenoot

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.