Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Schurft op Science Park

Onder studenten van de bacheloropleiding psychobiologie is schurft uitgebroken. Dat meldt de Amsterdamse stadszender AT5 op basis van een interne memo van de Universiteit van Amsterdam.

Studenten hebben elkaar waarschijnlijk besmet tijdens een practicum. Ze hebben toen labjassen gedeeld, waardoor de mijten konden overspringen van de een naar de ander.

Ongevaarlijke jeuk

Schurft is een in principe ongevaarlijke huidziekte die vooral veel jeuk veroorzaakt. De ziekte is niet enorm besmettelijk: de mijten springen pas over bij intensief huidcontact dat meer dan een kwartier duurt.

Volgens het RIVM komen uitbraken vaker voor onder studenten, en dan met name in studentenhuizen. Dat komt onder meer doordat studenten hun eigen bed niet vaak verschonen en ze met enige regelmaat in andermans bed terechtkomen.

Uitbraken

Begin januari was er nog een kleine uitbraak bij een opleiding fysiotherapie van Avans Hogescholen en in april vorig jaar moesten Maastrichtse studenten er aan geloven. In 2013 hadden ze er in Groningen last van en in 2012 in Leiden.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.