Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2025

Campus
& Cultuur

‘Jaarlijks vallen honderd medewerkers langdurig uit’

Melissa van den Akker is een van de twee verzuimadviseurs. Is het verzuim aan de VU zo hoog dat we adviseurs nodig hebben?

Wat doet een verzuimadviseur precies?
“Ik houd me bezig met langdurig ziekteverzuim. Als een medewerker langer dan negen maanden ziek is, adviseer ik de leidinggevende en de medewerker over het re-integratietraject. En dan met name over wet- en regelgeving. Na een jaar ben je bijvoorbeeld verplicht om een arbeidsdeskundige in te schakelen. Die gaat met de leidinggevende en medewerker in gesprek en rapporteert vervolgens over de mogelijkheden, over het aanpassen van de functie of over ander werk, binnen of buiten de VU.” 

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van langdurig uitval binnen de VU?
“Dan moet je vooral denken aan mentale problemen zoals een burn-out, vaak het gevolg van stress op het werk én privé. Ik heb hiervoor gewerkt in een ziekenhuis, waar evengoed medewerkers uitvallen door psychische malaise, maar ook vanwege lichamelijke problemen. Als een verpleegkundige worstelt met een hardnekkige ontsteking in de heup, wordt gezocht naar ander werk, al dan niet tijdelijk. Aan een universiteit kan een onderzoeker met diezelfde klacht nog een wetenschappelijk artikel schrijven.” 

Verzuimadviseur

Mensen weer aan het werk helpen na langdurig verzuim. Dat is de taak van een verzuimadviseur. Die adviseert de medewerker en vooral de leidinggevende over het re-integratietraject, en coördineert dat ook. De VU heeft twee verzuimadviseurs in dienst, die nauw samenwerken met bedrijfsartsen, HR-adviseurs en Arbo-specialisten. Ze brengen tevens advies uit aan het management, rapporteren over de oorzaken en gevolgen van ziekteverzuim. De functie is relatief nieuw, bestaat zo’n acht jaar en is in het leven geroepen vanwege de steeds ingewikkeldere wet- en regelgeving omtrent re-integratie.

Welke functies aan een universiteit zijn kwetsbaar?
“We zien dat promovendi relatief vaak kampen met werkdruk en uitvallen. Vaak in het eerste jaar als ze opstarten, of juist in het vierde jaar, als ze moeten afronden. Dan is de druk het hoogst. Maar goed, het kan iedereen treffen, van griffier tot hoogleraar. Aan de VU gaat het om jaarlijks honderd medewerkers die langer dan negen maanden ziek zijn, en dan als langdurig te boek staan.” 

Hoe vaak lukt het niet om een medewerker weer aan het werk te krijgen?
“Dat is bij 15 à 20 medewerkers per jaar het geval, schat ik. Die zijn dan langer dan twee jaar ziek, en vragen een WIA-uitkering aan bij het UVW, die de VU betaalt.” 

Hoe hoog is het ziekteverzuim hier?
“Dat ligt op 4,1 procent. Het verschilt per faculteit, maar het is niet zo dat er eentje uitspringt. Dat gaat in golven. Wel melden medewerkers bij diensten zich vaker ziek dan wetenschappers.” 

 Wat was voor de VU de reden om een verzuimadviseur aan te stellen?
“De wetgeving hierover is steeds complexer geworden, inclusief alle verplichtingen die je niet uit het oog mag verliezen. Een HR-adviseur heeft vaak al veel op zijn bord, dus als je het als organisatie goed wilt doen, dan moet je een specialist aanstellen. Een verzuimadviseur is specifiek opgeleid en houdt onder meer de regelgeving in de gaten, die steeds verandert. De Wet verbetering poortwachter is het belangrijkst.” 

U adviseert het management ook over de universiteitsbrede aanpak van verzuim aan de VU en doet voorstellen voor verbetering. Welke zijn dat? “Ik ben vorig jaar juli pas begonnen en ken de organisatie nog niet zo goed. Maar het blijft belangrijk om mensen erop te wijzen dat ze preventief in gesprek kunnen met een vertrouwenspersoon of maatschappelijk werker, als ze zich niet goed voelen. We gaan dat binnenkort ook weer onder de aandacht brengen.” 

Waarin zit voor u de charme van het vak?
“Je probeert mensen weer duurzaam aan het werk te krijgen en ja, ik vind het mooi om daaraan bij te dragen. De tijden zijn veranderd. Vroeger was het: wat kun je allemaal niet, en is dat voldoende om afgekeurd te worden? Nu kijken we juist naar de mogelijkheden en de potentie van mensen. Werken is gezond en geeft invulling aan het leven. Mensen ontlenen er een groot deel van hun identiteit aan.”  

In de vacature van de VU stond ‘relativeringsvermogen’ als functie-eis. Is het werk zo zwaar?
Lachend: “Toen ik de vacature nog een keer doorlas, viel me dat ook op. Ik denk dat ik daar wel over beschik.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.