Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Rijksuniversiteit Groningen gaat naar China

De Rijksuniversiteit Groningen gaat een campus in China openen. Zo’n tienduizend Chinese studenten kunnen er vanaf 2017 een RUG-diploma behalen. Ze moeten dan wel een jaar van hun opleiding in Groningen volgen. 

In aanwezigheid van premier Rutte heeft bestuursvoorzitter Poppema van de RUG vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend met de stad Yantai en de China Agricultural University van Bejing. De nieuwe campus is al grotendeels gebouwd.

Kopie van Groningen 

Het onderwijs- en onderzoekaanbod in China moet uiteindelijk een kopie worden van het Groningse aanbod. Dat zou betekenen dat onderwijskeurmeester NVAO de campus zonder meer kan goedkeuren. Alleen als de RUG in China nieuwe opleidingen wil aanbieden moeten die apart getoetst worden. 

De Chinese studenten krijgen alleen een Nederlands diploma als ze een jaar van hun opleiding in Groningen volgen. Diezelfde regel geldt voor Stenden Hogeschool, die buitenlandse vestigingen heeft in Qatar, Thailand, Zuid-Afrika en Indonesië.

Grote kansen

De RUG verwacht dat de nieuwe campus grote kansen biedt voor Groningse studenten die buitenlandervaring willen opdoen in China. Ook zal het werkgelegenheid opleveren voor Nederlandse academici.

In China beginnen jaarlijks zeven miljoen studenten aan een universitaire opleiding, van wie er 450 duizend naar het buitenland gaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.