Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Uilenstede

Rijk blokkeert uitbreiding Uilenstede

De bouw van 2500 nieuwe studentenwoningen bij Uilenstede gaat voorlopig niet door. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een streep door het plan gezet. Uilenstede ligt namelijk pal onder een vliegroute van Schiphol en daar mogen sinds een aantal jaren geen nieuwe woningen meer worden gebouwd vanwege de veiligheid en de geluidsoverlast.

De flats zouden pal naast het bestaande Uilenstede komen, waar nu al zo’n 3400 studenten wonen, in de kantorenwijk Kronenburg. Meer dan de helft van de kantoren daar staat al jaren leeg en een deel is gesloopt. De gemeente Amstelveen, waar Uilenstede onder valt, was daarom heel blij met het plan om nieuwe studentenflats te bouwen op die plek en werkte actief mee.

De betrokken wethouder van Amstelveen, Maaike Veeningen, is dan ook boos op het ministerie. “We hebben deze plannen in nauwe samenwerking met het ministerie opgesteld”, zegt ze in Het Parool. “Dat overleg ging zo goed dat we hadden verwacht dat dit op basis van die hulp zou worden goedgekeurd. We zijn dan ook behoorlijk onaangenaam verrast door de afwijzing.” De gemeente Amstelveen gaat in beroep tegen de afwijzing van het ministerie.

Nieuwbouw in ruil voor sloop

Drie jaar geleden zijn nog wel nieuwe flats gebouwd op Uilenstede. Maar toen was de deal met het ministerie dat in ruil daarvoor oude studentenflats werden gesloopt, zodat het totaal aantal bewoners niet noemenswaardig toenam.

Nu schrijft het ministerie over het nieuwe voornemen: ‘Het aantal woningen, ook al zijn het tijdelijke studentenkamers, is zo buiten proportie van wat is toegestaan dat zowel wat betreft veiligheid als gezondheid van de toekomstige bewoners risico’s ontstaan.’

De beheerder van Uilenstede, studentenhuisvester Duwo, is ook onthutst volgens Het Parool. “Het is van de zotte dat in zo’n mooi gebied niet mag worden ontwikkeld wat in Uilenstede al vijftig jaar mogelijk is.”

Belangrijk voor VU

De afwijzing van het plan is ook een streep door de rekening van de VU. De meeste bewoners van Uilenstede studeren tenslotte aan deze universiteit. De VU heeft een contract met Duwo om er internationale studenten te huisvesten, evenals Nederlandse eerstejaarsstudenten die ver weg wonen.

De gezamenlijke universiteiten en hogescholen stuurden begin april nog een brandbrief naar de Amsterdamse partijen die betrokken zijn bij de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders met de dringende wens ieder jaar minstens tweeduizend nieuwe studentenwoningen te realiseren in Amsterdam. De kamernood is immers nog steeds hoog.

Uit onderzoek blijkt dat er in de stad een tekort is van zo’n twaalfduizend kamers. En dat terwijl er de laatste vier jaar ruim achtduizend eenheden zijn bijgekomen, deels in zeecontainers en andere tijdelijke voorzieningen. Maar blijkbaar zijn de kamers niet aan te slepen, want vier jaar geleden werd het kamertekort nog geschat op negenduizend.

Vraagtekens

Sommige deskundigen zetten vraagtekens bij de prognose van het kamertekort. Natuurlijk zeggen veel studenten ja op de vraag of ze een mooie betaalbare kamer in Amsterdam willen hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat ze actief naar huisvesting op zoek zijn, haalt Folia een woordvoerder van de gemeente Amsterdam aan.

Wethouder huisvesting Laurens Ivens stak vorig jaar de beschuldigende vinger uit naar de universiteiten zelf. Hij verweet ze ongebreideld buitenslandse studenten te werven zonder te kijken of daar ook genoeg huisvesting voor beschikbaar is.

Concurrentie op kamermarkt

Volgens deskundigen neemt het tekort aan studentenkamers ook toe door toenemende concurrentie op de kamermarkt. Zo werden studio’s in een nieuw gebouw in Noord, die oorspronkelijk voor studenten waren bedoeld, voor veel geld aan andere belangstellenden verhuurd. Ook verhuren particulieren nu liever kamers via Airbnb dan aan studenten. En sommige tijdelijke complexen zijn weer verdwenen omdat het terrein een andere bestemming kreeg.

Al met al reden voor toenmalig collegevoorzitter van de VU Jaap Winter om vorig jaar te zeggen dat de VU in de regio op zoek moet naar locaties voor studentenhuisvesting. Hij noemde onder meer Haarlem, Hoofddorp, Nieuw Vennep, Almere en Amstelveen natuurlijk. Lelystad zat er niet bij. Daar zitten de vliegtuigen binnenkort ook de potentiële studenten danig in de weg.

Wellicht een klein lichtpuntje: de nieuwe directeur van Schiphol Dick Benschop is een VU-alumnus. Misschien kan hij een creatieve oplossing bedenken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.