Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Mohammed Mohandis (PvdA) kan alvast zijn bureau leegruimen

Redt-ie het of redt-ie het niet?

Bij de meeste partijen komen de onderwijswoordvoerders na de verkiezingen zo goed als zeker terug in de Tweede Kamer. Maar bij PvdA, SP en de kleine christelijke partijen is dat nog maar de vraag.

Het worden morgen spannende verkiezingen voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die jarenlang een fanatieke strijd voerde tegen neoliberaal onderwijsbeleid en doorgeslagen rendementsdenken. Raakt hij wel of niet zijn zetel kwijt? Van Dijk is nummer veertien op de kieslijst, terwijl zijn partij volgens de peilingen op zo’n vijftien zetels staat.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis kan zijn bureau alvast leegruimen. Hij is nummer 21 van de kieslijst en zijn partij staat nu op elf zetels in de peilingen. Er moet woensdag een klein wonder geschieden, wil dat nog goedkomen. Zijn fractiegenoten Mei Li Vos (wetenschap) en Amma Asante (onderwijs) staan nog lager, op 32 en 36.

Mohandis had veel invloed in de Kamer: soms vormde hij een meerderheid met de VVD, soms met de oppositiepartijen. Hij was één van de drijvende krachten achter het nieuwe leenstelsel waarin de basisbeurs is afgeschaft, samen met zijn collega’s van VVD, GroenLinks en D66.

Grootste

De andere  Kamerleden van de ‘leenstelselcoalitie’ zijn tamelijk zeker van hun herverkiezing. VVD’er Pieter Duisenberg staat op nummer vijftien, terwijl zijn partij misschien opnieuw de grootste wordt.

GroenLinks heeft voormalig onderwijswoordvoerder Jesse Klaver verheven tot lijsttrekker en zijn collega Rik Grashoff, die het dossier overnam, staat op nummer vijf. Als de voortekenen niet bedriegen, komt GroenLinks boven de vijftien zetels uit.

D66 wint waarschijnlijk nog meer zetels en dat is goed nieuws voor onderwijswoordvoerder Paul van Meenen, die op acht staat.

De onderwijswoordvoerders van CDA en PVV hoeven evenmin te vrezen voor hun baan. Michel Rog (CDA) staat op veertien en dat moet genoeg zijn, zelfs als een paar partijleden met voorkeursstemmen zouden opklimmen. Harm Beertema (PVV) is nummer tien.

Bidden

Spannender wordt het voor de twee kleine christelijke partijen. ChristenUnie heeft vijf zetels in de Tweede Kamer en de partij scoort meestal ongeveer dat aantal zetels: zes is het record, maar het zijn er ook wel eens drie geweest. Onderwijswoordvoerder Eppo Bruins staat nu op nummer vijf.

De SGP is door de jaren heen erg stabiel en haalt steevast twee of drie zetels. Onderwijswoordvoerder Roelof Bisschop moet bidden voor zijn zetel, want hij staat als nummer drie op de lijst.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.