Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Buitenlandse expansiedrift universiteiten gaat politiek wat te hard

Het gaat nog even duren voordat Nederlandse universiteiten en hogescholen complete opleidingen in het buitenland mogen verzorgen. De Tweede Kamer trekt aan de noodrem.

Morgen zou de Tweede Kamer praten over een omstreden wet: mogen Nederlandse universiteiten en hogescholen straks filialen in het buitenland openen en daar erkende diploma’s verstrekken? Zonder dat de studenten hun opleiding deels in Nederland volgen?

Maar vandaag stak Kamerlid Jasper van Dijk van de SP een spaak in het wiel. Het is zo’n ingrijpend voorstel, zei hij tegen zijn collega’s van de andere partijen, dat we eerst eens schriftelijke vragen moeten stellen.

Ethische problemen

Tegen de achtergrond spelen de plannen van de Rijksuniversiteit Groningen. Die wil een campus openen in China. De Socialistische Partij is daar mordicus op tegen en voorziet allerlei financiële en ethische problemen. Ook andere oppositiepartijen maken zich zorgen, net als regeringspartij PvdA.

Zelfs minister Bussemaker wil niet dat haar wet straks misbruikt wordt door bestuurders die “last hebben van expansiedrift”, zei ze vorige maand. Maar de minister moet nog toestemming geven.

De SP vroeg dus om uitstel, zodat de Kamer zorgvuldig te werk kan gaan. VVD’er Pieter Duisenberg vond dat onzin. De SP wil het wetsvoorstel gewoon niet meer behandelen voordat er verkiezingen zijn, sneerde hij.

Ingewikkelde vragen

Hij had een ander voorstel: stel vanmiddag vragen aan de minister en laat die beantwoorden voordat de Kamer over het wetsvoorstel gaat praten. “Dat lukt makkelijk. Of het moeten weer duizend vragen zijn, zoals bij het leenstelsel, maar dat verwacht ik niet.”

Toen de basisbeurs werd afgeschaft, probeerde de oppositie zoveel mogelijk tijd te rekken, onder meer door talloze ingewikkelde vragen te stellen die de minister allemaal moest beantwoorden. Het ministerie bewees toen bliksemsnel te kunnen werken.

Maar deze keer kan het ministerie dus kalm aan doen. Zelfs van coalitiegenoot Amma Asante (PvdA) kreeg Duisenberg geen steun. Het plenaire debat, waarin wetsvoorstellen worden behandeld voordat erover wordt gestemd, moet dus opnieuw op de agenda worden gezet.

Thailand en Bali

Liefst binnen vijf weken, voordat Kamerleden de deuren van het Binnenhof achter zich dichttrekken en zich helemaal op de verkiezingen storten. Die laatste weken voor de verkiezingen is het altijd druk, dus het is de vraag of dat nog gaat lukken. Zo niet, dan zullen alleen de VVD en de Rijksuniversiteit Groningen daarvan balen.

Overigens kunnen hogescholen en universiteiten nu al een campus in het buitenland openen, zolang de studenten minstens een kwart van hun opleiding hier volgen. Vooral Stenden Hogeschool heeft daar gebruik van gemaakt en heeft campussen in Thailand, Bali, Zuid-Afrika en Qatar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.