Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

PvdA en SP willen langstudeerboete tot 1 januari opschorten

Hoewel de Tweede Kamer de afgelopen drie dagen geen oplossing vond om de langstudeerboete af te schaffen, dienen PvdA en SP vandaag een initiatiefwet in om de boete op te schorten tot 1 januari.

Bijna drie uur debatteerden de partijen gisteren in de Tweede Kamer, maar ze werden het niet eens over de ‘financiële dekking’ die nodig is om de boete af te schaffen. Voor het debat was er al tweëenhalve dag koortsachtig overlegd in de fractiekamer van de PvdA.

De PvdA en de SP stellen nu alsnog voor om de langstudeerboete op te schorten tot 1 januari 2013. Dat kost 62 miljoen euro en die kan volgens hen betaald worden met een meevaller in de studiefinanciering.

De twee partijen gaan er vanuit dat een nieuw kabinet na de verkiezingen de langstudeerboete sowieso wil schrappen en dat regelt in de begroting. Door de boete alvast op te schorten zouden studenten hem nu niet hoeven te betalen.

De kans is zeer gering dat de initiatiefwet wordt aangenomen. VVD, CDA en de CU lieten gisteren al weten niets in zo’n oplossing te zien.  PvdA en SP hopen niettemin dat zij zich nog bedenken.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.