Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Protestlied moet onverschillige student naar Malieveld krijgen

Jan Jetze Beitler, student aan de UvA, schreef een protestlied tegen het leenstelsel om ook studenten die niet geïnteresseerd zijn in politiek naar het Malieveld te krijgen vrijdag. Dan protesteren studenten in het hoger onderwijs tegen de plannen van het kabinet om de basisbeurs om te zetten in een studielening.

“Met een schuld tot mijn pensioen/Kan ik mijn leven lang niets doen/Niet aan de maatschappij voldoen/En dat wordt mede mogelijk gemaakt door Jet/En het kabinet”, luidt het refrein van Beitlers protestlied ‘Met een schuld tot mijn pensioen’.

Beitler betoogt dat studenten straks door het leenstelsel zo vast zitten in de schulden, dat ze geen tijd meer hebben om breder hun talenten te ontplooien, waardoor ze uiteindelijk minder waard zijn voor de maatschappij. Het hoger onderwijs wordt volgens hem ook minder toegankelijk, doordat mensen zich veel meer in de schulden moeten steken om een studie te kunnen volgen, zegt hij in een interview op Nieuws.nl.

Als een hedendaagse Bob Dylan propt Beitler zijn lied vol tekst, waardoor het wellicht wat lastig wordt om het spontaan iedereen te laten meezingen. Al is het refrein wel lekker kort en pakkend. De video die hij bij het lied maakte, waarin hij al zingend en strijdlustig kijkend over het Malieveld loopt en ook in het Binnenhof zijn lied aanheft, is zeker vermakelijk.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.