Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Promovendi zijn gelukkiger buiten de wetenschap

Weg uit de wetenschap? Veel promovendi en postdocs moeten er niet aan denken. “Toch komt 68 procent van de gepromoveerden uiteindelijk buiten de wetenschap terecht”, zegt organisatiewetenschapper Christine Teelken.

Welk gras is groener is het resultaat van het onderzoek waarvoor studenten veertig mensen interviewden die nu buiten de wetenschap werken. Tien daarvan komen in de brochure speciaal aan het woord. Teelken initieerde het project.

Positief

“Wat me opvalt, is hoe positief iedereen over zijn nieuwe werkgever is”, zegt Teelken. “Ze zijn blij dat ze niet meer op de universiteit werken. De geportretteerden vinden de maatschappelijke relevantie van hun werk juist elders groter. Ook is er wel prestatiedrang, maar die is niet individueel. Ze vinden het ook prettig dat er een verband tussen inspanning en resultaat is. Als je een artikel wilt publiceren, kun je ook gewoon pech hebben. Dan heb je er veel tijd in gestopt, maar levert het niets op.”

Arbeidsmarkt

Voor wetenschappers die willen weten hoe ze ergens anders aan een baan komen, staan er tips achterin. Op 24 maart is er op de VU een speciale bijeenkomst voor onderzoekers die zich op de arbeidsmarkt aan het oriënteren zijn. Aanmelden kan hier. Advalvas schreef eerder over de ingewikkelde positie van postdocs op de universiteit. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.