Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Pokémon infiltreren in ziekenhuizen en universiteiten

Zijn de kleurige Pokémon alleen voor kinderen? Niks daarvan! De nieuwe app Pokémon GO is officieel nog niet uit in Europa, maar houdt de gemoederen van universiteiten en hogescholen nu al bezig.

Pokémon (meervoud: Pokémon), de getekende beestjes die enkele jaren geleden een rage veroorzaakten onder jonge kinderen, zijn terug. Dit keer in de vorm van een app op je telefoon, waarmee je als trainer door de straten van je eigen stad rent, loslopende Pokémon kunt vangen en ermee kunt vechten tegen andere trainers. Het spel zal pas binnen enkele dagen uitkomen in Nederland, maar is via een omweg te downloaden en nu al immens populair.

Ziekenhuis

Hoewel de wezens alleen via het scherm te zien zijn, blijken ze zich overal thuis te voelen. Zoals in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar een zieke Pokémon zich schuilhoudt. “Wij zullen goed voor hem zorgen”, twittert het ziekenhuis. “We stellen het op prijs als je ’m niet bezoekt.” Een woordvoerder zei tegen AT5 al groepjes mensen in de kelder aangetroffen te hebben, waar je niet mag komen. De beveiliging is nu extra alert. “Je wilt niet dat mensen dadelijk kamers van zieke mensen binnengaan, op zoek naar een Pokémon.”  

Rondzwerven

In de universiteitsbibliotheek in Leiden zit de zeldzame Professor Bear op zijn gemak tussen de boeken te wachten tot hij gevangen kan worden. De universiteit vindt het wel leuk en attendeert haar studenten erop via Instagram. En de vijver bij de Technische Universiteit Eindhoven blijkt eigenlijk een arena te zijn. Rondom de gebouwen op de campus zwerven dus flink wat spelers rond, op zoek naar de zeldzaamste Pokémon voor hun collectie. Ook bij Avans Hogeschool zijn de virtuele beestjes te vinden, maar de woordvoerder voorziet nog geen problemen.  

Verboden

Ook buiten universiteiten en ziekenhuizen zorgt de hype voor opmerkelijke situaties. In Albergen besloot Café Morshuis maatregelen te nemen. “Het is verboden Pokémon te vangen op het terras”, staat er in felrode letters op een A4-tje. Ook in de rest van de wereld klinken klachten: vastgelijmd zitten aan je scherm heeft volgens de New York Times al voor veel ongelukken gezorgd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.