De 25-jarige Joram Verstoep (docent Rechten, masterstudent filosofie) is zonder twijfel de bekendste van de VU’ers die zich kandidaat stelt (CDA Amsterdam, tweede plaats) voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij haalde het landelijke nieuws door zijn niet-Amsterdamse partijgenoten uit het verleden ‘provinciale pannenkoeken’ te noemen.
Daar heb je zeker voor op je donder gehad?
“Een aantal landelijke CDA’ers vond het niet zo leuk, mijn Amsterdamse partijgenoten konden er wel om lachen. Kijk, ik ben niet politiekcorrect en ik gebruik vaak sarcasme om een punt te maken. Dat komt niet altijd goed over. Waar het me om gaat, is dat mensen altijd van die vooroordelen hebben tegen het CDA. We hebben hele goede ideeën, die andere mensen ook goed vinden, maar zodra ze horen dat het van het CDA komt, verliezen ze hun interesse.”
Welke vooroordelen?
“Dat je christelijk zou moeten zijn om CDA te stemmen. Nu is er wel een christelijke grondslag voor onze ideeën, maar daar voelen atheïsten, moslims, hindoes en noem maar op zich ook prima bij. Het is wat Christel Dullaert (lijsstrekker voor stadsdeel Centrum en nummer vier op de centrale lijst – PB) zei in Trouw: je kunt beter een transgender in Staphorst zijn dan een CDA’er in Amsterdam.”
Je doceert rechten, studeert filosofie en hoogstwaarschijnlijk zit je straks ook nog in de gemeenteraad. Is dat wel te verhapstukken, voor één mens?
“Ik ben van plan drie dagen aan de VU te blijven werken en twee dagen in het raadswerk te steken. Veel raadsleden laten zich helemaal door het raadswerk opslokken, maar ik vind het juist belangrijk om daarbuiten ook actief te zijn. Daarbij wil ik financieel niet helemaal afhankelijk zijn van de politiek. Het onderwijs ligt me erg goed en ik zou ook graag een promotietraject doen, als dat lukt.”
Maar het is geen gehucht waar je raadslid van wordt, het is wel Amsterdam!
“Zeker, maar er zijn ook duo-raadsleden en stagiaires die mijn taken kunnen verlichten, en ik wil me profileren op een paar onderwerpen.”
Welke zijn dat?
“Onderwijs, en de vrijheid die Amsterdamse ouders volgens ons zouden moeten hebben om zelf een school voor hun kinderen te kiezen. Nu bepaalt de gemeente dat voor hen en dat schuurt met hun grondwettelijke recht op onderwijsvrijheid.
Financiën, dat klinkt saai, maar het is financieel echt een zooitje in Amsterdam en het is tijd om orde op zaken te stellen en dat ga ik dus doen.
En verder maatschappelijke vrijwilligersorganisaties, die van de gemeente meer ruimte zouden moeten krijgen.”
Leg eens uit?
“In de buurt waar ik woon, De Baarsjes, is een jongerenorganisatie van vrijwilligers die iedere avond de zaal vol heeft. Driehonderd meter verderop staat de jongerenopvang van het stadsdeel, met vijf duurbetaalde ambtenaren, waar geen hond naartoe komt. Dat komt door het gebrek aan bezieling, die vrijwilligers wel hebben. Amsterdam barst van zulke vrijwilligersorganisaties, daar moet beter gebruik van worden gemaakt.”
Dit is het derde deel van een serie over studenten en medewerkers van de VU die zich verkiesbaar hebben gesteld voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het eerste deel leest u hier. het tweede hier.