Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Oplichtersverhaal Erasmus Magazine wint Kring Award

Erasmus Magazine heeft de Kring Award 2019 gewonnen. In een undercoververhaal laten de journalisten zien hoe oplichters misbruik maken van buitenlandse studenten die een kamer zoeken.

De Kring van hoofdredacteuren van hogeronderwijsmedia looft ieder jaar een prijs uit voor het beste verhaal. De jury vond het dit keer écht heel moeilijk om een keuze te maken uit de dertien inzendingen. Met een iets andere voorkeur of nadruk hadden er zomaar andere artikelen als winnaar uit de bus kunnen komen, aldus het juryrapport.

Opvallend is dat alle drie de artikelen die dit jaar werden onderscheiden ‘internationalisering’ als thema hebben. De undercoveractie van Erasmus Magazine leidt volgens de jury tot “een belangwekkend en schokkend verhaal over de impact van kamernood onder studenten en de hulpeloosheid van internationals.” De redactie wint met het artikel de hoofdprijs van 250 euro.

Foute grappen

Op de tweede plaats (150 euro) eindigde de Universiteitskrant Groningen met een tweeluik over alle vooroordelen en foute grappen waar internationals tegenaan lopen. “Met een eigen enquête geeft UK een stem aan de buitenlandse studenten en biedt de redactie een andere blik op de Nederlandse cultuur”, oordeelt de jury.

U-Today mocht de derde prijs (100 euro) in ontvangst nemen voor het artikel over psychische en sociale problemen onder buitenlandse studenten. Het juryrapport: “De redactie durft stelling te nemen zonder de nuance uit het oog te verliezen.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.