Het aanbieden van gratis menstruatieproducten op de campus is een belangrijke stap in het verminderen van menstruatiearmoede, vindt Green Office-medewerker Karina Gromova. Maar moeten we die producten verstoppen in de toiletten, of loud and proud aanbieden op zichtbare plekken?
Gaat menstruatiearmoede alleen om het niet kunnen betalen van menstruatieproducten?
“Het slaat ook op het gebrek aan toegang tot die producten – dat ze niet te krijgen zijn op je werk of school. Ik vind dat instellingen ze gratis zouden moeten aanbieden om uitval van studenten en medewerkers te voorkomen.”
Studie-uitval, alleen omdat je geen tampons kunt betalen?
“Ja, dat is een ding. Als studenten geen menstruatieproducten kunnen kopen, zijn ze aangewezen op onhandige of minder hygiënische alternatieven als opgevouwen wc-papier of stukjes stof. Dan is het aantrekkelijker om thuis te blijven.”
Gratis menstruatieproducten
De VU was in 2021 de eerste universiteit die gratis menstruatieproducten aanbood, op initiatief van de SRVU die een kast plaatste in het Studentendok. Binnenkort komen er nog eens drie kasten bij, wat het totaal op vijf brengt. De enquête over menstruatiearmoede die Green Office samen met onderzoeksinstituut Opinium doet, loopt nog.
De gratis menstruatieproducten zijn nu verdeeld over verschillende kasten in de gangen van de VU, waarom daar?
“Er zijn nog niet genoeg kastjes om in elke wc te plaatsen en om dan net naar die ene wc te moeten zoeken waar ze liggen is onhandig. Ons doel is wel om meer producten aan te bieden en die in elke wc te plaatsen. Dat blijft er de beste plek voor.”
Wat maakt de wc de beste plek?
“Dat is toch vaak waar je erachter komt dat je bent begonnen met menstrueren. En het kan ook een beetje gênant zijn om een tampon te moeten pakken op een plek die voor iedereen zichtbaar is.”
Waarom is dat gênant? Zouden we menstrueren niet juist moeten normaliseren? Misschien júist door die producten niet weg te stoppen?
“Het zou zeker genormaliseerd moeten worden. Als het op een openbare plek ligt, kan het ook een gespreksstarter zijn. Maar het is misschien een beetje veel op het bord van die mensen om dan ook nog het taboe te moeten doorbreken.”
Komen de producten ook te liggen in de mannen-wc’s voor trans mannen en op de genderneutrale toiletten?
“Dat overwegen we wel. Het idee is dat ze voor iedereen toegankelijk zijn, maar ik weet niet hoe haalbaar dat is – we weten niet hoeveel budget de VU vrijmaakt voor producten en kasten.”
Jullie enquête over menstruatiearmoede is alleen voor studenten, raakt menstruatiearmoede de medewerkers niet?
“Zeker wel, maar er is eerder al onderzoek naar een bredere groep gedaan. Wij concentreren ons op studenten en kijken daarbij ook naar waar ze vandaan komen en wat hun bron van inkomsten is.”
Is er nog iets wat docenten kunnen doen om menstruerende studenten tegemoet te komen?
“Ze naar de wc laten gaan als ze daarom vragen – niet alleen tijdens de korte pauze van een college of na een tentamen. Als menstrueren meer genormaliseerd zou zijn, zou er meer begrip zijn voor het missen van een college zonder daar meteen consequenties aan te verbinden.”