Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Ook PvdA krijgt zware kritiek

Net als de VVD krijgt de PvdA in de Tweede Kamer de wind van voren vanwege de plannen om de basisbeurs af te schaffen. Maar Kamerlid Mohammed Mohandis geeft geen krimp.

“Juist de PvdA, die het ideaal van verheffing van de onderklasse toch altijd in zich gedragen heeft, werpt nu hindernissen op voor kinderen uit diezelfde onderklasse”, zei Harm Beertema van de PVV in het debat over de onderwijsbegroting van volgend jaar.

Spookverhalen

PvdA en VVD willen immers de basisbeurs afschaffen en vervangen door een leenstelsel. Dat kost uitwonende studenten 3.200 euro per jaar. In vier jaar tijd bouwen ze dan zo’n dertienduizend euro extra studieschuld op.

“U was zelf ook voor een leenstelsel”, wierp Mohandis Beertema voor de voeten, en hij wees erop dat het vorige kabinet met steun van de PVV de basisbeurs voor masterstudenten wilde schrappen.

Hij gelooft niet in de “spookverhalen” dat jongeren uit arme gezinnen straks niet meer gaan studeren uit angst voor een lening. Als ze afstuderen, gaan ze genoeg verdienen om de lening af te lossen. Wie zijn diploma niet haalt, moet in het huidige systeem ook al zijn basisbeurs terugbetalen. “Ik zie geen leenangst”, aldus Mohandis.

Hypotheek afsluiten

Ook andere oppositieleden wisten Mohandis niet tot uitspraken te verleiden. CDA-Kamerlid Michel Rog zei dat jonge afgestudeerden straks een studieschuld van zo’n dertigduizend euro hebben. Hoe moet dat dan als ze een hypotheek willen afsluiten? Mohandis: “Er zijn banken die ernaar vragen en banken die dat niet doen. Komend jaar zullen we ook spreken over de vraag hoe je met een dergelijke schuld omgaat.”

Zullen studenten nog wel voor een exacte studie durven kiezen, vroeg Joël Voordewind van de ChristenUnie zich af. Zo’n studie duurt een jaar langer en als de basisbeurs verdwijnt kost die dus ruim drieduizend euro meer dan andere opleidingen.

Duikgedrag

Maar ook daar wilde Mohandis niets van weten. “Dat is uw verhaal”, zei hij. “Het leenstelsel is gewoon toegankelijk voor alle soorten studenten. Hoe we het invoeren, gaan we komend jaar bepalen.”

Kamerlid Norbert Klein van 50Plus sprak van duikgedrag. Maar ook hij kreeg van Mohandis nul op het rekest. “We spreken vandaag over de begroting voor 2013. Volgend jaar gaan we er graag over in gesprek.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.