Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onvrede aan Rijksuniversiteit Groningen

Aan de Rijksuniversiteit Groningen heerst een cultuur van wantrouwen, vinden negentig hoogleraren en docenten. Ze hebben een open brief ondertekend en eisen meer inspraak. 

Protesten 

De brief verwijst naar de protesten aan de Universiteit van Amsterdam. In navolging van hun collega’s in de hoofdstad, die zich verenigden in de actiegroep Rethink UvA, noemen de ondertekenaars zich Rethink RUG. 

Klant of product 

“Ook in Groningen heerst een bestuurscultuur waarin studenten beschouwd worden ofwel als klant die tevreden gehouden moet worden ofwel als product dat zo snel mogelijk afgeleverd moet worden”, aldus de brief. De ondertekenaars stellen de werkdruk aan de kaak, evenals de grote hoeveelheid tijdelijke contracten. 

Zeggenschap 

Ze willen meer zeggenschap over onderwijs en onderzoek. De universiteit moet democratischer bestuurd worden, vinden ze. De huidige “top-down bestuursstijl” zou de problemen verergeren. 

Het bestuur komt vandaag of morgen met een reactie, aldus een woordvoerder van de universiteit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.