Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Onderzoek naar de impact van covid-19 onder studenten

De bachelor bestuurs- en organisatiewetenschap heeft een Studentenadviesraad opgericht met als doel beleidsmakers te informeren over de specifieke impact die deze crisis op studenten heeft. De voorzitters Raveena Mangroo en Dirk Schaftenaar over het hoe en waarom van de nieuwe raad.

Hoe kwamen jullie op het idee om deze adviesraad op te richten?
“Op de persconferentie van 19 mei deed premier Rutte een appel op jongeren en studenten. Wij vinden het belangrijk dat juist jullie daarover gaan meedenken en mee gaan praten, want het gaat uiteindelijk om jullie toekomst. Jullie ideeën en creativiteit zijn dus heel hard nodig, was zijn letterlijke tekst.”
“We vinden het belangrijk dat studenten hun stem laten horen, de Studentenadviesraad hebben we opgericht om een visie te ontwikkelen op de anderhalvemetersamenleving. Onderdeel daarvan is het uitzetten van een uitgebreide landelijke survey onder studenten in Nederland om te weten wat er leeft en waaraan eventueel behoefte is. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met Kieskompas en we zitten momenteel al op 3300 respondenten.”

De adviesraad bestaat uit vijf studenten. Waarom precies jullie?
“Het leek ons alle vijf een waardevolle uitdaging om onze bachelorthesis in de vorm van een adviesraad te voltooien. Omdat de coronaproblematiek een dagelijks gegeven is en wijzelf ook de gevolgen daarvan ondervinden. Dat motiveerde ons om ons in te schrijven als leden van de Studentenadviesraad. Er waren nog enkele studenten die zich ervoor hadden opgegeven, maar zij haakten na een week toch af en daardoor bestaat de raad nu uit de vijf meest gemotiveerde studenten.”

Wat heeft het onderzoek met jullie studie te maken?
“Onze bachelor bestuurs- en organisatiewetenschap is gericht op het ontwikkelen, implementeren en evalueren van organisatieprocessen. Door als Studentenadviesraad een survey te ontwikkelen, met als doel de impact van covid-19 op studenten te meten, kunnen we advies gaan uitbrengen over organisatieprocessen van universiteiten. We willen die processen efficiënter maken door ze beter te laten aansluiten op de behoeften van studenten.”

Waarom is überhaupt een nieuwe raad opgericht?
“De uitbraak van het coronavirus stelt ons allemaal voor een nieuw probleem met zeer uitzonderlijke gevolgen. Nu het vak bachelorthesis juist in deze periode valt, is dat een waardevolle kans om enkele studenten aan de covid-19-problematiek te laten werken. Deze raad is onze afstudeeropdracht, dus daarom zijn wij erg gemotiveerd en kunnen wij veel tijd erin steken. Ook behoren wij tot de doelgroep van het onderzoek, daardoor hebben wij goed zicht op de coronaproblematiek onder studenten.” 

In de opleidingscommissies en facultaire studentenraden zitten toch ook studenten die advies uitbrengen? Is dat niet genoeg?
“Onze raad levert een geheel nieuw perspectief op de coronaproblematiek onder studenten. Met een bereik van 30.000 studenten en met al zo’n 3300 respondenten hebben wij het meest diepgravende onderzoek dat de impact van het coronavirus op studenten in kaart brengt. Wij zijn de eersten die zo nauwkeurig en snel tot actie zijn overgegaan om een breed zicht op deze problematiek boven water te krijgen. Daarnaast zijn wij in staat een vervolgonderzoek uit te voeren onder onze respondenten, zodat wij de impact van covid-19 op studenten kunnen blijven monitoren.”

Via deze link kom je bij de survey waar jij kunt aangeven waar je tegen aanloopt en waar je behoefte aan hebt. De Studentenadviesraad vraagt je deze link door te sturen naar andere studenten.
 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.