Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nog geen Kamermeerderheid voor compensatie voor studenten

Crisisgeld voor studenten? Nu nog niet, zeggen de vier regeringspartijen. Donderdag blokkeerden ze in de Tweede Kamer elk voorstel van de oppositie, soms met het kleinst mogelijke aantal stemmen.

Twee weken geleden maanden D66 en het CDA minister Van Engelshoven nog tot steunmaatregelen voor studenten. De minister zegde die toe, maar ze wilde eerst zeker weten welke studenten vertraging oplopen door de coronacrisis. Op voorhand zei ze dat vooral laatstejaars studenten voor financiële compensatie in aanmerking komen, maar verder wilde ze er niet op vooruitlopen.

Half jaar gratis

Het ging de oppositie niet ver genoeg. De SP stelde vorige week voor om alle studenten een half jaar collegegeld terug te geven. Uitgebreid onderzoek naar wie er compensatie verdient is dan niet nodig en studenten worden in één moeite door gecompenseerd voor het verlies van hun bijbaantje.

GroenLinks diende een minder vergaande motie in: alleen het collegegeld voor het aantal maanden dat studenten vertraging oplopen moet worden gecompenseerd. De PvdA ten slotte wil de steun beperken tot studenten met weinig geld. Voor elke maand studievertraging hebben zij langer recht op een aanvullende beurs.

Merkwaardig

De SP-motie werd donderdagavond met ruime meerderheid verworpen, maar die van GroenLinks ternauwernood: alleen de vier regeringspartijen en de PVV stemden tegen. Bij de PvdA-motie was het helemaal een dubbeltje op zijn kant: daar waren evenveel voor- als tegenstemmers. De motie kan later opnieuw worden ingediend.

D66-Kamerlid Paul van Meenen had vorige week tijdens het debat al gezegd dat hij het onderzoek van de minister wilde afwachten. Het lijkt hem “vrij merkwaardig” om alvast voor te schrijven welke compensatiemaatregelen er moeten worden genomen terwijl de minister de problemen nog niet eens in kaart heeft gebracht. Zijn collega’s van CDA, VVD en ChristenUnie spraken dat niet tegen.

Maar Kirsten van den Hul, die de PvdA-motie had ingediend, vond het helemaal niet zo merkwaardig: het reisrecht is onlangs toch ook voor alle studenten met drie maanden verlengd? “Dat is gedaan omdat veel studenten zich begrijpelijkerwijs zorgen maken over hun financiële positie.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.