STUDENT Nina Lap
BEDRIJF Buddy+
Het begin “Ik zag de documentaireserie Klassen van de NPO, over kinderen met een leerachterstand. Die wordt vergroot door het thuisonderwijs. Gezinnen met thuiswerkende ouders hebben het toch al druk, daar komt het thuisonderwijs ook nog eens bij, en ik had het idee dat studenten in elk geval een deel van de oplossing kunnen zijn. Ik dacht: dat ga ik proberen.”
Het gouden idee “Gezinnen die hulp nodig hebben en studenten die willen helpen, melden zich bij mij aan. Ik zorg dan voor een goede match: een student die in de buurt woont van het gezin dat hulp nodig heeft, en die ook bij de leerling past. Ik heb bijvoorbeeld een gezin met een hoogbegaafd meisje dat twee klassen heeft overgeslagen. Een van de studenten in mijn bestand heeft ook twee klassen overgeslagen en wilde dat meisje heel graag begeleiden. Ze was zelfs bereid er een eind verder voor te reizen dan eigenlijk normaal is en bood aan om een deel van de reiskosten zelf te betalen. Nou, dat is een match.”
Omzet “De buddy’s kosten 9,95 per uur, dat bedrag houden ze zelf. Voor het matchen vraag ik 17,99, dat zijn eenmalige kosten. Eerlijk gezegd ben ik dit bedrijf niet begonnen met een winstoogmerk, maar echt om ouders te helpen en om van het ondernemerschap te kunnen proeven. Alles wat ik verdien, investeer ik in Buddy+. Natuurlijk liggen de tarieven relatief laag. Enerzijds omdat Buddy+ echt nog in de kinderschoenen staat. Dan is het vergroten van naamsbekendheid belangrijker dan hoge inkomsten. Anderzijds om een buddy voor zoveel mogelijk gezinnen in te kunnen zetten.”
‘Ik doe dit echt om ouders te helpen’
Tijd “Ik begeleid zelf één leerling vier uur per week. Verder hou ik me in principe alleen bezig met het matchen. Zo ervaar ik zelf ook hoe het is om buddy te zijn en weet ik meteen waar die tegenaan kan lopen of waar ik op moet letten bij het matchen. Ik heb wat minder tijd voor mijn studie, maar het gaat me redelijk makkelijk af.”
Probleem “Ik heb een paar kwetsbare leerlingen, maar voor echt armlastige gezinnen zal ook een tientje per uur veel geld zijn. Ik kan het nou eenmaal niet gratis doen, want de buddy’s werken niet voor niets. Ik zou wel geïnteresseerd zijn in een samenwerking met de scholen en/of gemeenten uit zulke wijken die daarvoor ook overheidsgeld gaan krijgen.”
Studie “Alles wat ik tijdens mijn studie ben tegengekomen, komt me nu van pas in de praktijk. Het vak marketing, bijvoorbeeld, hoe je voor engagement zorgt op de sociale media en bekendheid verwerft op Facebook.”
Toekomst “Buddy+ wil gaan samenwerken met onder meer gemeenten om te zorgen dat iedereen de kans krijgt een buddy in te schakelen. Verder zijn we altijd op zoek naar het verbeteren of uitbreiden van onze services. Zo merkten wij de laatste tijd dat er vanuit veelal expats vraag is naar bijles Nederlands en dus werd ‘Dutch tutoring’ deel van onze services. Buddy+ is een project met oneindig veel mogelijkheden en potentie.”
Ken je een student met een eigen bedrijf? Of wil je zelf aan Student&Bedrijf meedoen?
Mail dan naar redactie.advalvas@vu.nl