Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

VU stelt onderzoek in naar gesponsorde afstudeerrichting

Bedrijven op de Zuidas hebben verregaande invloed op de inhoud van een afstudeervariant van de master fiscaal recht die onder andere door VU wordt aangeboden, blijkt uit een publicatie van Follow The Money. De VU gaat dat onderzoeken.

De VU gaat onderzoeken of de academische onafhankelijkheid van afstudeerrichting indirecte belastingen van de master fiscaal recht voldoende is gewaarborgd. Dit naar aanleiding van een publicatie van onderzoeksjournalistieke website Follow The Money, waaruit blijkt dat de sponsors van de studie, een aantal Zuidasbedrijven en de Belastingdienst, invloed hebben op de inhoud van de studie en de benoeming van de docenten. De VU onderzoekt ook een andere afstudeerrichting van fiscaal recht: Tax and technology.

Vorkje prikken

Indirecte belastingen is een samenwerkingsproject van de VU met drie andere universiteiten: Maastricht University, Tilburg University en de Universiteit Leiden. De studie voorziet in een behoefte van het bedrijfsleven aan specialisten op het gebied van indirecte belastingen als de btw. Follow The Money vroeg documenten op waaruit blijkt dat de universiteiten niet alleen verregaande invloed van de sponsors dulden, maar ook regelmatig een vorkje prikken met de Raad van Toezicht van de opleiding, die de sponsors vertegenwoordigt.

Ook zou er een databank zijn waarin gegevens van alumni worden bijgehouden, wat in strijd zou zijn met de privacywet. De universiteiten zorgen ervoor dat afgestudeerden bij een van de sponsors komen te werken en het is de vraag of een universiteit bestaat voor dergelijke beroepsopleidingen.

Academische onafhankelijkheid

Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf bemoeit zich inmiddels ook met de kwestie en heeft een gesprek met de betrokken universiteiten aangevraagd. Hij zegt niet principieel tegen sterk beroepsgerichte opleidingen te zijn, maar wel te hechten aan de academische vrijheid en onafhankelijkheid.

De VU heeft zich er altijd op voor laten staan samen te werken met deskundigen in het veld. ‘Transparantie over de maatschappelijke rollen van hoogleraren en docenten en academische onafhankelijkheid zijn voor de VU daarin een absolute voorwaarde’, laat ze in een reactie weten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.