Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nieuwe vrienden maken is een kwestie van doen

Daar zit je dan op je nieuwe kamer in de grote stad. Zonder je vrienden van thuis, maar ook nog zonder nieuwe vrienden. Wat doe je als je niet meteen een klik hebt met je huisgenoten of medestudenten en je niet bij een vereniging wilt?

“Ik had geen spijt van mijn keuze, maar ik besefte ineens dat ik een grote stap had gemaakt.” De half Nederlandse Moniek Haverkort (23) ruilde Ethiopië in voor Amsterdam om te beginnen aan de studie geneeskunde. Pas na een paar maanden kwam ze erachter dat er meer was dan in de bibliotheek zitten en colleges volgen. “Door de gezelligheid tijdens de introductiedagen en de spanning van de eerste colleges drong het niet echt tot me door dat ik hier helemaal alleen was. Tot aan mijn eerste tentamen was ik alleen maar bezig met school. Op een gegeven moment vroeg ik me af waar mijn sociale leven was gebleven.”

Niet meer alleen
Iedereen voelt zich weleens alleen of verloren in een nieuwe omgeving. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar doe iets!

> Bedenk wat je leuk vindt om te doen of altijd al had willen leren, bijvoorbeeld een sport of fotograferen, en ga dit doen. “Je zult waarschijnlijk wel de nieuwe zijn, maar dan ben je in het begin toch overal.”

> Zoek evenementen of cursussen in de buurt die je leuk lijken, ga ernaartoe en spreek daar mensen aan. “Op Facebook zocht ik naar evenementen in Amsterdam die mij interessant leken en keek naar de mensen die op geïnteresseerd stonden.”

> Stel jezelf voor. Zet die eerste stap door aan te kloppen bij de kamer naast je. Spreek de student naast jou in de collegebank gewoon aan. Je hebt niks te verliezen.

> Zoek een bijbaan die je leukt lijkt, werken is de perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

> Mensen die anders zijn dan jij kunnen ook spannend zijn, wie weet wel spannender.

Iedereen op zichzelf

Ook Laura di Colandrea (20) uit Middelburg voelde zich al snel best eenzaam, hoe fijn haar studio met eigen badkamer en keuken ook was. “Ik dacht dat ik op mijn gang meer contact zou hebben met mensen, maar iedereen was heel erg op zichzelf.”

Marcus Hewitt (20) verruilde twee jaar geleden een Engels dorpje voor Amsterdam en een kamer op Uilenstede, met alleen maar Nederlandse huisgenoten. Hij voelde zich niet meteen op zijn plek. “In het begin sprak iedereen Nederlands met elkaar. Als ik er dan bij was, zei ik niet zo veel en voelde ik me soms ongemakkelijk. De vriendschap groeide in de loop van de tijd.”

Wanhopig op zoek

Hewitt leerde de meeste vrienden kennen bij zijn studie. “Bijna iedereen was internationaal en dus ook nieuw in Nederland. Je moet je realiseren dat iedereen een beetje zenuwachtig is in die eerste week en waarschijnlijk wanhopig op zoek is naar vrienden.”

Sporten noemt hij ook een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. “Thuis deed ik veel aan klimmen en dat wilde ik graag hier weer oppakken. Zo kon ik doorgaan met de dingen die ik leuk vind om te doen. Je bent waarschijnlijk wel de nieuwe in een team of in een les, maar dat je in het begin toch overal.”

Voor Di Colandrea was een nieuwe baan de manier om nieuwe mensen te leren kennen. “Tussen het werken door vraag je toch snel hoe het met de ander is. Uiteindelijk ga je dan eens wat afspreken met een collega en zo kan een vriendschap ontstaan.”

Facebook-stalken

Toch kan het moeilijk zijn om je plek te vinden in een nieuwe stad en erachter te komen waar potentiële vrienden rondhangen. Haverkort zocht haar heil in de sociale media. “Ik deed veel aan Facebook-stalken. Ik ging dan op zoek naar evenementen in Amsterdam die mij interessant leken en keek naar de mensen die op geïnteresseerd stonden.”

Eenmaal bij die evenementen aangekomen, voelde Haverkort zich soms ongemakkelijk. “De meesten komen met hun vrienden en ik stond daar altijd in m’n eentje. Maar op een gegeven moment durfde ik mensen aan te spreken. Je moet er gewoon voor gaan. Niemand heeft me gek aangekeken omdat ik nieuwe mensen wilde leren kennen. Blijf vooral niet in je comfortzone hangen, maar ga gewoon kijken en ontdekken.”

Aankloppen

Het begint met jezelf voor te stellen, tipt Di Colandrea. “Overal, bij je nieuwe studie, op je werk of op je gang zijn potentiële vrienden. Zet die eerste stap door aan te kloppen bij de kamer naast je of degene naast je in college aan te spreken. Je hebt nog geen band met deze mensen, dus je hebt ook niks te verliezen. Het is iemand die waarschijnlijk nog niks van je weet, dus iemand aan wie je jouw verhaal kunt vertellen.”

Ook Hewitt vertelt dat het belangrijkste is dat je openstaat voor nieuwe mensen. “Je kunt er ook voor kiezen om geen nieuwe vrienden te maken, dat is heel makkelijk. Maar als je er open voor staat om wel nieuwe mensen te leren kennen en soms in ongemakkelijke situaties terecht te komen, zul je versteld staan waar je allemaal vrienden kunt maken.”

Dit is een ingekorte versie van het stuk Vrienden maken is niet zo eng als het lijkt in Ad Valvas 67-1, 4 september 2019.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.