Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nieuw meldpunt tegen huisjesmelkers

Voor Amsterdam is het niks nieuws, maar ook Groningen krijgt nu een meldpunt tegen verhuurders die over de schreef gaan. Studenten klagen steeds vaker over intimidatie en bedreiging door hun huisbaas.

Het nieuwe meldpunt is een initiatief van de Groninger Studentenbond (GSb). Die staat sinds 2012 studenten bij die huurverlaging willen. Daar komen de laatste tijd veel klachten binnen over huisbazen die huurders intimideren.

Dossiers

De klachten worden volgens de GSb ook steeds ernstiger. “We gaan samen met de gemeente dossiers aanleggen over verhuurders die systematisch ontoelaatbaar gedrag vertonen.”

Gemeentelijk beleidsadviseur Michiel de Boer is blij met het meldpunt. “We kunnen nu in kaart brengen hoe groot de problematiek is en wat we er als gemeente aan kunnen doen.”

Huurverbod

Huisbazen die zich misdragen kunnen nu al flinke boetes krijgen, maar sinds de wijziging van de huurwet staan er meer middelen ter beschikking, zoals een huurverbod en het onteigenen van panden. “Samen met andere gemeenten zijn we aan het bekijken hoe dat precies in zijn werk gaat” , zegt De Boer.

Het eerste meldpunt ongewenst verhuurdergedrag werd vijftien jaar geleden opgericht in Amsterdam. Ook steden als Rotterdam en Utrecht hebben er een.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.