Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Nederlandstalige Boekendag in Kelet Kávézó, Boedapest

Nederlands populaire studie in Hongarije

Voor de bachelor literatuur & samenleving Nederlands kun je je niet meer aanmelden aan de VU. Zes eerstejaars bleek te weinig. Maar de Hongaarse universiteiten hebben elk jaar zo’n honderd eerstejaars neerlandistiek. Wat maakt het vak daar zo aantrekkelijk?

Op een sportdag gisteren in Boedapest belden drie studenten Nederlands met Advalvas. Jaap Faber, lector Nederlands aan de Károli Gáspár-universiteit, haalde ze voor ons uit het veld.

Fietsenmaker

Eerstejaars bachelor Matthias Rapp (22) heeft na zijn gymnasium een tijd in Nederland gewerkt als au pair. Daar heeft hij de taal leren spreken. Zijn broer is fietsenmaker in Friesland en dat wil hij ook graag worden. “Hier aan de Károli Gáspár-universiteit voelt het als één grote familie. Alle mensen zijn heel leuk. Het vak Germaanse cultuur en geschiedenis vind ik het meest interessant.” Hij weet nog niet of hij de master gaat doen, uiteindelijk gaat het om fietsenmaker worden in Nederland.

Makkelijker werk vinden

Nederlandstalige Boekendag
Op zaterdag 27 april om 12 uur begint de jaarlijkse Nederlandstalige Boekendag in Kelet Kávézó in Boedapest. Voor alle Hongaren die de Nederlandse taal spreken, leren of dat willen gaan doen én alle in Hongarije verblijvende Nederlanders, Vlamingen en andere Nederlands sprekenden. Studenten Nederlands zijn bijzonder welkom. Voor het volledige programma zie hier op facebook.

Als middelbare scholier maakte masterstudent Márton Biró (22) een reis naar Nederland. Hij bezocht Utrecht en Amersfoort en genoot van de architectuur, en hoe Nederlanders met cultuur omgaan. “In Hongarije is kunst vooral gekoppeld aan elite en prestige. In Nederland wordt kunst door veel meer mensen gedragen. Veel Nederlanders hebben schilderijen en boeken in huis. Dat spreekt mij erg aan. En hun open mentaliteit bevalt me.” Na zijn master wil hij promoveren in Leiden. Biró denkt aan algemene taalkunde en/of sociolinguïstiek.

Van de Nederlandstalige schrijvers is Hugo Claus zijn favoriet. “Op de een of andere manier ligt zijn wereld dicht bij de Hongaarse; dat bizarre, geweldig!” Biró zegt stellig dat een beter arbeidsperspectief voor veel Hongaarse studenten de belangrijkste reden is om Nederlands te kiezen. Ook in Hongarije vinden ze dan makkelijker werk. Neerlandici zijn al jaren bijzonder in trek bij internationale bedrijven. “Met je bul Nederlands kun je sowieso een hoger salaris krijgen dan met een masterdiploma Hongaars. Ik denk zelf aan functies in de diplomatie en de culturele sector.”

‘Hoe de taal klinkt’

De Nederlandstalige teksten van rappers als Mr. Cool en Ronnie Flex waren voor tweedejaars bachelor Alex Harsányi (20) aanleiding om Nederlands te gaan studeren: “Hoe de taal klinkt, daar gaat het mij om. Uiteindelijk wil ik graag in de natuur werken. Ik heb ooit in een kwekerij in Groningen gewerkt. Dat lijkt me wel wat: zelfstandig kweker worden in Nederland. Maar voorlopig ben ik nog even bezig met de studie, vertalen, geschiedenis en kunst. En nu heb ik dus een sportmiddag.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.