Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Motie ‘onvindbare ouders’ voorlopig weggestemd

 De Tweede Kamer stemde gisteren tegen een motie om de aanvullende beurs te behouden voor studenten met onvindbare of weigerachtige ouders. “Maar het komt goed”, verzekeren parlementariërs.

 “Ik zal het nooit laten gebeuren dat de aanvullende beurs verdwijnt voor studenten waarvan de ouders onvindbaar zijn of van wie de ouders weigeren te betalen”, zegt D66-Kamerlid Paul van Meenen. Toch stemde hij vandaag tegen een motie van de Socialistische Partij waar hij aanvankelijk zijn handtekening onder had gezet. “Ik zag dat de motie het vandaag niet zou halen en ik ben niet zo van de nederlagenstrategie.”

Spoorloze ouders

Het vorige kabinet van VVD en CDA wilde de aanvullende beurs schrappen voor studenten waarvan de ouders spoorloos zijn. Ook als studenten wegens een ernstig en structureel conflict geen geld van hun ouders krijgen zouden ze niet meer op een aanvullende beurs kunnen rekenen. Deze ‘vereenvoudiging’ van de studiefinanciering zou jaarlijks 34 miljoen euro opleveren. Het nieuwe kabinet nam het plan over, maar niet van harte. De PvdA is ertegen en wil het aanpassen, net als alle oppositiepartijen. “Voor de motie is nog geen financiële dekking”, zegt Mohammed Mohandis (PvdA). “Daarom konden we hem nu niet steunen. De minister had in het debat al gevraagd om de motie aan te houden.”
“Het moet een onderdeel zijn van één grote deal over de studiefinanciering”, zegt Van Meenen. “Maar één ding kan ik alvast zeggen: het komt goed. Dat hoor ik hier van alle kanten.”

Het kabinet is van plan de basisbeurs te schrappen, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt. Maar in het zogenoemde ‘sociaal leenstelsel’ blijft de aanvullende beurs behouden. Ook D66 is voor een leenstelsel, al stelt de partij wel voorwaarden. Zonder steun van D66 zal het plan in de Eerste Kamer stranden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.