Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Minister wil voorlopig echt geen verplichte ombudspersonen

De minister blijft bij haar eerdere standpunt: tot het experiment met ombudspersonen is afgelopen, wil ze universiteiten en hogescholen niet verplichten om er een in dienst te nemen. Wel gaat ze in gesprek over de rol van vertrouwenspersonen.

Sociale veiligheid in het hoger onderwijs staat hoog op de politieke agenda. Vorig jaar bleek uit onderzoek van vakbonden FNV en VAWO dat vier op de tien universiteitsmedewerkers last heeft van pesten, roddelen, uitsluiting of machtsmisbruik.

Aan het bestaande systeem van vertrouwenspersonen zitten haken en ogen. Ze zouden soms te weinig onafhankelijk opereren en bovendien niet altijd goed vindbaar zijn voor medewerkers en studenten. Afgelopen jaar is daarom bij vier universiteiten een experiment gestart met ombudspersonen die een zelfstandige positie hebben binnen de instelling en meer mogelijkheden om onderzoek te doen naar meldingen.

Pilot afwachten

De PvdA en regeringspartij D66 pleiten er al langer voor dat deze functie wettelijk wordt verankerd. De PvdA deed er gisteren in de Kamer nog een schepje bovenop en diende een motie in: al vanaf volgend studiejaar moeten alle hogescholen en universiteiten een eigen ombudspersoon in dienst hebben.

Minister Van Engelshoven wilde er niets van weten. Ze wacht af hoe de pilot verloopt, “niet om het te vertragen, maar omdat we goed willen kijken hoe het zit”. Het experiment wordt voor de zomer geëvalueerd.

Wel wil ze met instellingen praten over de rol van vertrouwenspersonen. GroenLinks diende hier twee moties over in. De fractie wil dat de positie van vertrouwenspersonen wordt versterkt en dat zij zichtbaarder worden binnen de instelling.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.