Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Met die nepselectie valt het wel mee, zegt Bussemaker

Er zijn nauwelijks opleidingen die aankomende studenten aan nepselectie onderwerpen. Minister Bussemaker kon slechts één voorbeeld vinden, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Begin november waarschuwde de Keuzegids Universiteiten voor nepselectie. Opleidingen wekken soms de indruk dat ze hun studenten mogen selecteren, terwijl ze alleen maar studiekeuzeactiviteiten mogen aanbieden en een advies mogen geven.

De Keuzegids noemde bij verschijnen de Tilburgse opleiding global law als voorbeeld. In een interview erkende de vicedecaan dat zijn opleiding het randje opzocht, maar volgens hem was er geen sprake van nepselectie. “Het is eerder een service aan de student.”

Geen zorgen

Minister Bussemaker heeft de Onderwijsinspectie verzocht naar deze opleiding te kijken. “Verder heb ik geen signalen ontvangen van misbruik van de studiekeuzecheck”, voegt ze eraan toe. Ze maakt zich dan ook geen zorgen. “Niettemin zal ik de ontwikkelingen en de signalen die zich voordoen bij de studiekeuzecheck goed blijven volgen.”

Ook de Keuzegids vindt dat de antwoorden van Bussemaker geruststellen. “Weinig kalf verdronken? Wel put gedempt!”, twitterde de redactie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.