Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Mensenrechtencentrum VU verspreidde giftige leugens’

Het door China gesponsorde mensenrechtencentrum van de VU verspreidde “leugens die onze democratieën vergiftigen”, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

In haar jaarlijkse toespraak over de Staat van de Europese Unie waarschuwde Von der Leyen vandaag voor buitenlandse mogendheden die de Europese waarden proberen te ondermijnen. “Hun desinformatie verspreidt zich via het internet naar de gebouwen van onze universiteiten.” Als voorbeeld noemde ze het omstreden Cross Cultural Human Rights Centre van de VU.

Oeigoeren

Von der Leyen: “Eerder dit jaar heeft een universiteit in Amsterdam een vermeend onafhankelijk onderzoekscentrum gesloten dat feitelijk gefinancierd werd door China. Dat centrum publiceerde zogenaamd onderzoek over mensenrechten, waarbij bewijsmateriaal over werkkampen voor Oeigoeren als ‘geruchten’ terzijde werd geschoven. Deze leugens vergiftigen onze democratieën.”

De Europese Unie moet zich volgens haar beter beschermen tegen kwaadwillige inmenging. Ze stelt een pakket maatregelen in het vooruitzicht dat heimelijke buitenlandse invloed en schimmige financiering aan het licht zal brengen. “Van geen enkele autocratie zullen wij accepteren dat zij met haar Trojaanse paard onze democratieën van binnenuit aanvalt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.