Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Meer geld voor studentenpsychologen

Het aantal studentenpsychologen wordt permanent uitgebreid. Met dank aan de studentenraad.

Van drie naar vijf studentenpsychologen. Dat is een flinke uitbreiding van het aantal uren voor deze studentenondersteuners. Zij kregen onlangs bericht dat de tijdelijke toename van hun uren permanent wordt. “Het is niet van de een op de andere dag”, vertelt psycholoog Aniko Kiss. “We hoopten er al op. Het is wel een teken dat dit college van bestuur echt aandacht voor het welzijn van studenten heeft.”

Wachtlijst

De uren voor VU-psychologen werden in 2014 tijdens een grootschalige reorganisatie nog gehalveerd. Studenten zouden voortaan opgevangen moeten worden met behulp van online informatie en zelfhulpmodules. “We geloven nog steeds in dat hele traject van studentenwelzijn”, zegt rector Vinod Subramaniam. “Maar we kregen signalen van de universitaire studentenraad en de studentenpsychologen dat dat niet voldoende was. Er was een flinke wachtlijst voor gesprekken met de psychologen.”

Internationale studenten

Of de komst van meer internationale studenten de behoefte aan meer studentenpsychologen liet oplopen, durft de rector niet te zeggen. “Er is geen data waaruit blijkt dat er een causaal verband is. Maar het is wel zo dat we een groeiend aantal internationale studenten hebben. En ze hebben hier vaak geen vangnet.”

De rector wijst erop dat ook de druk voor Nederlandse studenten de afgelopen jaren alleen maar toenam. “Het vervangen van een beurs door een lening is een nieuwe situatie. Studenten hebben naast hun studie allemaal een bijbaan. Vaak voelen ze ook nog de druk van sociale media. Ik kan niet eenduidig zeggen wat de oorzaak is, maar we merken dat er meer beroep op de psychologen gedaan wordt. Dus moeten we de capaciteit uitbreiden.”

Landelijke trend

“Het is een landelijke trend dat universiteiten meer aandacht hebben voor de psychologische druk en stress bij studenten”, zegt studentenpsycholoog Marthe Keijman. “Maar dit resultaat is vooral dankzij de universitaire studentenraad. Die heeft daar de afgelopen jaren flink voor gestreden. Door hen zijn ook de kosten van de intake lager geworden.”

Gratis workshop

Eén van de voordelen van het grotere budget is dat er ook ruimte is voor extra activiteiten. De studentenpsychologen kunnen na de zomer studenten een gratis workshop aanbieden. “De workshop ‘Eerste hulp bij stress’ duurt een middag en kost niets”, zegt Kiss. “We hopen zo studenten aan te spreken die ons normaal niet zo snel vinden.”

Om meer studenten in één keer te ondersteunen zullen de psychologen het komende jaar meer workshops aanbieden. Nieuw is dat een aantal daarvan in het Engels zullen zijn. Daarnaast biedt het team langere trainingen. “We hebben gehoord dat de studentenraad wil dat die goedkoper worden. Maar wanneer dat in zal gaan, weten we nog niet.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.