Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Max Verweg maakt endoscopie haarfijn

Natuurkundestudent Max Verweg (25) werkt aan baanbrekende technologie en zet ondertussen ook een bedrijf daaromheen op – wat hij misschien nog wel leuker vindt.

 

STUDENT Max Verweg

BEDRIJF Haarfijne endoscopie

 

Het begin “Ik ben natuurkunde gaan studeren vanuit mijn interesse voor levende wezens, en focus me op biologie en licht. In het dagelijks leven praat ik graag met allerlei mensen; ik houd van verbinden. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook een geveltuintje geregeld voor mijn studentencomplex. Ik hoop iets goeds te kunnen doen voor de wereld, deze een beetje te verbeteren.”

Het gouden idee “In de zoektocht naar een onderwerp voor mijn masterscriptie kwam ik een oproep van twee professoren tegen. Zij wilden een endoscoop ontwikkelen die zo dun is als een haar en daardoor zelfs in een naald past. Daarmee kun je op moeilijk bereikbare plekken in het lichaam komen en richt je vrijwel geen schade aan. Het sprak me aan vanwege het innovatieve karakter en de veelbelovende mogelijkheden. Het patent hadden ze al vastgelegd, nu was het aan mij te onderzoeken hoe dit in de praktijk kan werken.”

‘Ik zie ook mogelijkheden voor chirurgische toepassingen, bijvoorbeeld bij het verwijderen van tumoren’

De techniek “We zijn begonnen met een opstelling met één glasvezelkabel die zo dun is als een haar. Door die kabel hebben we geprobeerd foto’s te maken – met succes. Dat werkt met een serie van patronen die wij beïnvloeden door middel van spiegeltjes. Deze manier van fotograferen bestond al, maar het was nooit in een glasvezelkabel geprobeerd. De professoren hopen hiermee uiteindelijk neuronen te kunnen bestuderen. Ik zie ook mogelijkheden voor chirurgische toepassingen, bijvoorbeeld bij het verwijderen van tumoren.”

Tijd “Al met al ben ik inmiddels twaalf maanden fulltime bezig met dit project, waarvan tien maanden tijdens mijn masterscriptie. Die tijd gaat niet alleen zitten in het ontwikkelen van het apparaat, maar ook in de zakelijke kant. Zo ben ik nu bezig met het opbouwen van een netwerk. Het is spannend om uit te spreken, maar eind dit jaar hoop ik al toezeggingen te hebben van mensen die het apparaat willen gaan gebruiken in pilotsessies.”

Omzet “Alhoewel ik feitelijk fulltime bezig ben met het bedrijf, sta ik nog ingeschreven voor één vak. Zo kan ik blijven lenen. Het goede nieuws is dat we net een Take-off-beurs hebben gekregen van NWO. Zo kunnen we onder meer beginnen met het uitbreiden van het team, wat ik misschien wel het allerleukst vind. Ik wil gaan samenwerken met studenten, iemand betrekken uit de medische wereld en iemand voor de businesskant. Dat vind ik mooi: vanuit mijn eigen visie bouwen aan de onderneming.”

Uitdaging “Mijn scriptie was heel afgekaderd: dit ga je doen, deze resultaten probeer je te behalen. Daarna was het de bedoeling dat ik de kar verder zou blijven trekken. Maar waar moest ik beginnen? Ik had vier of vijf functies tegelijk en wilde het liefst alles meteen doen. Ook is het een uitdaging hier een commercieel succes van te maken. Ik denk dat ik een redelijk lief persoon ben en een wetenschappelijke mindset heb, maar nu moet ik laten zien dat ik ook een zakelijke kant heb.”

Studie “Het grappige aan natuurkunde is dat het je stiekem veel algemene kennis oplevert. Over hoe de wereld in elkaar zit, hoe machines werken. Ook kan ik technische informatie goed begrijpen. Achteraf gezien was een studie Science, Business and Innovation niet gek geweest. Maar ik ben heel blij dat ik toch natuurkunde heb gekozen. Het is onderdeel geworden van wie ik ben. Het zakelijke leer ik nu in de praktijk.”

Toekomst “Soms frustreert het wel: in mijn hoofd ben ik al tien jaar verder, maar in de realiteit sta ik nog hier. Mijn droom is het opzetten van een bedrijf dat technologie ontwikkelt met impact. Dat zou medisch kunnen zijn, maar ook op het gebied van educatie of voedsel. Je kunt pas echt invloed hebben op een betere wereld als je kapitaal bezit en dat weer herinvesteert in betekenisvolle projecten. Deze onderneming kan het begin daarvan zijn. Maar als ik hiermee impact heb, ben ik ook al tevreden.”

Meer info: m.v.verweg@gmail.com
Ken je een student met een eigen bedrijf?
Of wil je zelf aan Student & Bedrijf meedoen? Mail dan naar redactie.advalvas@vu.nl

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.