Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Massaal protest tegen dreigende uitzetting student

Een tweedejaars studente econometrie van Tilburg University dreigt binnenkort te worden uitgezet naar Armenië. Een petitie om haar in Nederland te houden is in één dag tijd al bijna zesduizend keer ondertekend.

De 20-jarige Hayarpi woont sinds negen jaar in Nederland, meldt nieuwssite Univers. Ze was elf toen ze samen met haar broertje, zusje en ouders naar Nederland vluchtte en hier asiel aanvroeg.

Na een asielprocedure van zes jaar en een juridische strijd die nog eens drie jaar duurde moet het gezin nu het land uit. Volgens Univers wordt Hayarpi mogelijk al woensdag of donderdag “van het bed gelicht en verplaatst naar het detentiecentrum in Zeist, om uitgezet te worden naar Armenië”.

Onschuldig

Een online petitie om Hayarpi in Nederland te houden is in één dag tijd ruim 5.800 keer getekend. Begin deze maand maakte staatssecretaris Harbers (VVD) van Justitie een uitzondering voor de Armeense tieners Lili en Howick, die eveneens dreigden te worden uitgezet.

In een filmpje doet Hayarpi, lid van de jongerenafdeling van de ChristenUnie, een dringende oproep aan de Tweede Kamerleden van haar partij: “Vraag Harbers om mij, mijn broertje en mijn zusje te helpen. Jullie hebben de macht, gebruik hem alsjeblieft voor ons en voor vierhonderd kinderen als wij. Wij zijn onschuldig.”

Hoe vaak vluchtelingstudenten het land moeten verlaten kan een woordvoerder van de stichting voor vluchtelingstudenten UAF niet zeggen, maar het komt volgens hem zelden voor.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.