Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Scène uit de film Magnolia

Mantelzorgende student moet aankloppen bij universiteit

Studenten moeten steun krijgen als ze voor hun partner of een familielid zorgen, vindt ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Alleen niet van hem: onderwijsinstellingen en gemeenten moeten bijspringen.

De PvdA maakt zich zorgen over studerende mantelzorgers, die vaker met psychische problemen kampen en studievertraging oplopen. Moeten we hen niet wat meer ondersteunen om overbelasting te voorkomen, vroeg de Tweede Kamerfractie aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Zorgfonds

Daarvoor moeten ze bij hun hogeschool of universiteit aankloppen, antwoordt Van Rijn. Jonge mantelzorgers kunnen, net als topsporters en gehandicapten, een beroep doen op het zogeheten profileringsfonds en daar kan een studieadviseur bij helpen.

Het aangekondigde experiment met flexstuderen, waarin betaald kan worden per studiepunt in plaats van per collegejaar, is misschien ook een goede oplossing voor deze groep studenten, hoopt de staatssecretaris. 

Maatwerk

Daarnaast ziet hij een taak weggelegd voor gemeenten. Die moeten maatwerk leveren en doen dat niet allemaal even goed. De staatssecretaris gaat de wethouders daarom een brief sturen om hen aan te sporen “snel werk” te maken van de ondersteuning.

Kortom, de staatssecretaris ziet voorlopig geen reden om zelf in te grijpen. In de toekomst kunnen universiteiten en hogescholen nog beter rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de student, verwacht hij, dankzij de opbrengsten van het leenstelsel die vanaf 2018 vrijkomen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.