Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Mailactie om hogere toelage gehandicapte studenten

Nog altijd zijn er grote verschillen tussen gemeenten in de steun voor gehandicapte studenten. In Heerlen krijgen ze 31 euro per maand, terwijl dat bedrag in Zwolle tien keer zo hoog is: 310 euro.

Zo kan het niet langer, vinden de Landelijke Studentenvakbond en CNV Jongeren. Ze vragen iedereen om zijn eigen gemeente een mail te sturen over de studietoeslag voor studenten met een fysieke of psychische beperking.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug. In veel gemeenten zijn partijen aan het onderhandelen over de vorming van een nieuw college. Daarom trekken LSVb en CNV Jongeren nu aan de bel.

Er is sinds 2015 geen landelijke norm meer voor deze studietoeslag, waardoor er volgens critici rechtsongelijkheid ontstaat. De verschillen zijn groot, liet RTL Nieuws al eerder zien, maar de landelijke politiek doet er niets aan.

LSVb en CNV Jongeren hebben de bedragen voor 18-jarige studenten met een functiebeperking op een rijtje gezet voor vijftig steden. Alleen Zwolle geeft zijn studenten genoeg steun, vinden de vakbonden.

Even hoge kosten

Tot 2015 konden studenten met een beperking voor hun studietoeslag aankloppen bij uitkeringsinstantie UWV. Ze kregen dan een kwart van het minimumjeugdloon. Voor een 18-jarige student was dat 187 euro, terwijl een 23-jarige op 377 euro kon rekenen.

© HOP. Bron: LSVb en CNV Jongeren.

Gehandicapte studenten zouden 282 euro per maand moeten krijgen, menen de vakbonden. Dat is een kwart van het ‘gemiddelde minimumjeugdloon’. De leeftijd doet er niet toe, vindt LSVb-bestuurslid Joyce van der Wegen, “want een 18-jarige student heeft even hoge kosten als een 20-jarige student.”

Er zitten voorwaarden aan de gemeentelijke studietoeslag. Zo mogen de studenten niet te veel spaargeld hebben (zo’n zesduizend euro) en moeten ze werkelijk niet in staat zijn het volledige minimumloon te verdienen. Gemeenten kijken ook naar de gezinssituatie: wonen ze samen, hebben ze kinderen? Voor oudere studenten zijn de bedragen soms hoger dan voor 18-jarigen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.