Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Maastricht wint rechtszaak tegen ministerie

De Universiteit Maastricht heeft een overwinning behaald op het ministerie van Onderwijs: de tweejarige master forensische psychologie moet volledig worden bekostigd. Tot nog toe wilde de minister maar voor één jaar betalen.

Complex en specialistisch

De ruzie tussen het Maastrichtse college van bestuur en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) speelt al sinds 2009. In dat jaar besloot toenmalig onderwijsminister Plasterk om de nieuwe masteropleiding forensische psychologie maar voor één jaar te bekostigen, tot woede van de universiteit.

Keurmeester NVAO accrediteerde de opleiding namelijk wél voor twee jaar, omdat forensisch psychologen – die bijvoorbeeld werken in tbs-klinieken – een complex en specialistisch werkterrein hebben.

Laatste mogelijkheid

De universiteit begon in 2010 toch met een tweejarige master. Ondertussen ging het college van bestuur in beroep bij het ministerie, verloor en stapte vervolgens naar de bestuursrechter in Maastricht. Die droeg het ministerie vorig jaar op het besluit te heroverwegen. Onterecht, vond OCW, dat in beroep ging bij de Raad van State. Dat was voor beide partijen de laatste mogelijkheid om hun gelijk te halen.

De Universiteit Maastricht kan tevreden zijn over de uitspraak: het ministerie moet de tweejarige masteropleiding helemaal bekostigen. De argumenten waarmee Plasterk vier jaar geleden betoogde waarom één jaar wel genoeg is voor de studie, zijn van tafel geveegd.

Geen goede reden

Plasterk baseerde zich bij zijn besluit op een advies uit 2006 over masteropleidingen psychologie, in plaats van op het NVAO-oordeel. Dat had niet zomaar gemogen, oordeelt de Raad van State. Het advies is ouder dan het oordeel van de NVAO en bovendien niet toegespitst op het specifieke onderzoeksveld van de forensische psychologie.

Het ministerie heeft geen goede reden gegeven waarom het oudere advies bepalend was, dus moet het luisteren naar de onderwijskeurmeester.

Weinig last

Studenten zullen al die jaren weinig last hebben gehad van de strijd rondom hun opleiding. De Universiteit Maastricht betaalt sinds 2010 het extra bedrag voor het tweede jaar, waardoor studenten nu al tegen het lage wettelijke collegegeldtarief kunnen studeren.

Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. “Maar wij gaan er van uit dat we ook de bekostiging van de afgelopen jaren nog krijgen”, aldus een universiteitswoordvoerder. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.