Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
9 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

LSVb is boos over te hoge kamerhuur

Drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond.  In Amsterdam is de huurprijs soms wel tweehonderd euro te hoog, terwijl studenten in Enschede juist goedkoop uit zijn.

Klopt de huur?

‘Wettelijke huurbescherming voor studenten is slechts een papieren werkelijkheid’, schrijft de LSVb in een persbericht. ‘In de praktijk betaalt vrijwel iedere student te veel.’

De LSVb heeft een website waarop studenten kunnen nalopen of hun huur wel klopt: www.checkjekamer.nl. Aan de hand van vragen (wat is de oppervlakte, met hoeveel anderen deel je de badkamer, heb je een eigen keuken?) kunnen ze de juiste prijs berekenen.

Driekwart te veel

Bijna 2.700 studenten hebben dat gedaan. Ze betalen gemiddeld 323 euro huur per maand, exclusief gas, water, elektriciteit, internet, televisie enzovoorts. En dat is 58 euro te veel. Sommigen hebben geluk en betalen minder dan hun verhuurder volgens het wettelijke ‘puntensysteem’ mag vragen, maar driekwart zit erboven. Studenten kunnen hun huurprijs aanvechten bij de huurcommissie. In sommige steden zijn ‘huurteams’ die daarbij helpen.

De LSVb plaatst zelf wel een paar kanttekeningen bij de uitkomsten. Wie de check invult, heeft misschien al het vermoeden dat de huurprijs te hoog is. Dat kan de uitkomsten vertekenen. Bovendien zit bijna tachtig procent van alle respondenten bij een particuliere verhuurder, in plaats van veertig procent.

Meer dan tweehonderd euro

Vooral Amsterdam en Utrecht vallen op. In Amsterdam betaalt ruim de helft van de respondenten meer dan honderd euro te veel huur. Eén op de vier Amsterdamse studenten betaalt zelfs meer dan tweehonderd euro te veel. In Utrecht betaalt 86 procent te veel: gemiddeld 102 euro.

In Enschede betalen studenten juist 29 euro minder dan de ‘puntenhuur’. In Wageningen scheelt nauwelijks een euro.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.