Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kritiek op Erasmus Universiteit om banden met Shell

Shell heeft ruim drie ton betaald voor een onderzoek van de Erasmus Universiteit dat een grote rol speelde in de lobby van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Deze financiering was niet bekendgemaakt.

Dat stelt Changerism, een duurzaamheidsdenktank die onderzoek heeft gedaan naar de Rotterdam School of Management (RSM). De betaling van 308 duizend euro is aan het licht gekomen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Schijn voorkomen

Wetenschappers behoren de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen en altijd duidelijk te zijn over de banden met hun opdrachtgevers en financiers. Dat is in dit geval niet gebeurd, aldus het rapport van Changerism.

De conclusies worden ondersteund door onderzoeksjournalisten van Follow The Money (FTM), die bovendien banden aantonen tussen de betrokken hoogleraar die het onderzoek destijds uitvoerde en het oliebedrijf.

Belastingvoordeel

Het door Shell gefinancierde onderzoek ging over het vestigingsbeleid voor hoofdkantoren van grote bedrijven en beargumenteerde hoe de samenleving ervan profiteert als die in Nederland blijven of hierheen komen. Het RSM-onderzoek speelde volgens FTM een grote rol bij de politieke beslissing in 2012 om deze bedrijven een belastingvoordeel te gunnen.

Changerism gaat nog verder en stelt dat Shell invloed uitoefent op het curriculum van de Rotterdamse business school. Dat staat namelijk in een overeenkomst tussen Shell en de RSM. Ook andere olie- en gasbedrijven zouden nauw bij de opleiding zijn betrokken. Vooral het rekruteren van studenten voor de grote bedrijven zou vaak voorkomen, in de vorm van loopbaanadvies.

Te verwachten

De RSM verwerpt de conclusies en stelt dat het hele rapport vooringenomen is. Je mag van een business school verwachten dat er contacten met het bedrijfsleven zijn, kaatst RSM de bal terug. Anders zou de opleiding niets waard zijn. Sterker nog, dankzij zulke contacten zou de overgang naar duurzame energie juist dichterbij komen. Het rapport zou alle bewijs voor die stelling negeren.

Er mag dan letterlijk in de overeenkomst staan dat Shell het curriculum kan beïnvloeden, maar daarbij moet je in het achterhoofd houden dat de businessschool zijn curriculum relevant wil houden. Welke ict-vaardigheden moeten de studenten zich bijvoorbeeld eigen maken? Het is niet erg als een bedrijf daar zijn licht op laat schijnen.

Tegen klimaatverandering

De Erasmus Universiteit heeft overigens zelf betaald voor het onderzoek van Changerism naar de invloed van bedrijven als Shell op de universiteit. Het volgde op protesten tegen de invloed van zulke bedrijven op de Rotterdamse universiteit. De universiteit zou juist tegen klimaatverandering moeten strijden, is de gedachte van Changerism, in plaats van zulke bedrijven te faciliteren.

Vorige week ageerde ook de Socialistische Partij tegen de invloed van Shell op de wetenschap. Dat ging over onderzoek naar de diepe ondergrond, “mede in verband met de licence to operate voor de gassector”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.