Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Krijg advies van een VU-psycholoog

Stress, geldzorgen, eenzaamheid, studenten hebben het niet makkelijk, blijkt uit de vele aandacht die er is voor de problemen waar jongeren tegenaan lopen. Daarom start Ad Valvas met een rubriek waarin een psycholoog van de VU antwoord geeft op levensvragen van studenten, Kopzorgen.

In de eerste aflevering vraagt een student advies over de ruzies tussen de ouders thuis, in de tweede zegt een student z’n familie op de Antillen zo te missen. De antwoorden zijn geschreven door Leonore de Wit van klinische psychologie.

“Ik spreek als docent soms studenten die ergens mee worstelen en probeer ze dan te helpen en dat doe ik graag voor meer studenten”, zegt De Wit. Ze kent de wereld van studenten, weet waar jonge mensen tegenaan kunnen lopen en kan vanuit haar expertise advies geven. Haar adviezen zijn persoonlijk en wetenschappelijk onderbouwd.

Angst en depressie

De Wit is opleidingsdirecteur van de master psychologie en doet onderzoek naar mentale klachten en leefstijl, onder andere bij studenten. Voor haar adviezen vraagt ze ook hulp aan haar collega’s van klinische psychologie, als het soms gaat over een onderwerp waar zij veel over weten. Het team is ook betrokken bij een online platform voor studenten met psychische klachten, Caring Universities.

Kopzorgen heet de nieuwe rubriek voor levensvragen van Ad Valvas. Studenten kunnen hun vraag insturen naar kopzorgen.advalvas@vu.nl. Je blijft anoniem.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.