Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Krakers maken vrijplaats van braakliggend terrein Kronenburg

Een veelbesproken stuk grond in Amstelveen Kronenburg, nabij Uilenstede, heeft na tien jaar eindelijk weer bewoners: een groepje krakers, onder wie een VU-student.

Dat het terrein al bijna tien jaar leeg staat, is te zien aan de wilde begroeiing. De giftige berenklauw die er ook groeit hebben de krakers weggehaald, vertelt bewoner Zoe. Ze wil niet met haar echte naam in Ad Valvas, maar leidt ons graag rond op het terrein, waar een serene stilte heerst. Van de veelbesproken vliegtuigen – de reden waarom de bouw van 2.500 studentenwoningen niet doorging – is vandaag weinig te horen.

Zelfvoorzienend

Het terrein is gigantisch, naar schatting ruim drie voetbalvelden groot. Officieel heet het Laan van Kronenburg 12, maar de krakers hebben het omgedoopt tot Krakenburg. De woongroep zit hier sinds een aantal weken en heeft inmiddels een eigen keuken (afgedekt door een gele partytent), eco-toiletten, een trampoline, een zithoek met banken en zelfs twee zonnepanelen. “Die hebben we van een vriend gekregen die bij een zonnepanelenbedrijf werkt. We laden er onze telefoons, laptops en gereedschap mee op.”

Slapen in tuinhuisje

Slapen doen de bewoners in een beige kampeertent, een provisorisch gebouwd hutje met dak van golfplaten of een knalgeel tuinhuisje. “Dat tuinhuisje hebben we op Marktplaats gekocht. We hebben het uit elkaar gehaald, vervoerd en hier weer in elkaar gezet.” Op deze zonnige dag is het heerlijk op het terrein, maar hoe zit dat in de winter? Volgens Zoe willen de bewoners er dan ook blijven wonen. “Voor nu is het nog prima, maar voor de koude dagen willen we de slaapplekken winterproof maken.”

Zoe vertelt dat alle bewoners van Krakenburg woningzoekende zijn, onder wie een VU-student (die ook niet met naam in Ad Valvas wil). “Sommigen wonen veel te duur in Amsterdam, er is zelfs iemand die ergens zonder douche woont. Daarom is het superbelachelijk dat dit stuk grond al bijna tien jaar leegstaat en dat er niet op gebouwd mag worden. De overheid zegt hiermee: Schiphol mag lekker blijven vliegen, maar laat die huizen voor mensen maar zitten.”

‘Er is zelfs iemand die ergens zonder douche woont’

Buurtfunctie

De bewoners zijn een paar weken geleden begonnen met een moestuin, waar nu aardappelen en uien groeien. “We willen hier wonen, maar we willen ook een buurtfunctie hebben. Een tuin is daar onderdeel van, maar we zijn ook van plan ruimte te bieden aan sociale projecten. En we staan er voor open als mensen hier willen wonen met hun tent of zelf hun eigen huisje willen bouwen.”

Dat er nog genoeg werk te verrichten is, is te zien aan het whiteboard dat dient als to-dolijst. Er staan taken op zoals ‘make food/kitchen rat-proof’ en ‘shed for firewood’. En dat de bewoners nog lang niet weg willen, is te zien aan de laatste taak: ‘build another house’.

Update 31 mei: De eigenaren van de grond, waaronder Van der Valk Investments, zullen geen aangifte doen tegen de krakers, zo meldt NH Nieuws. “We hebben begrip voor de situatie en begrijpen de reactie van deze mensen goed. Het is vreselijk om geen woning te kunnen vinden”, laat een woordvoerder van de eigenaren weten aan het medium.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.