Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Knaller of kater?

Hoe is het afgelopen met de vijf VU-studenten (en één LEFgozer) die kandidaat stonden voor hun gemeenteraad? De ontknoping.

Erik Sjoers (VVD) grijpt net mis

VVD Dronten was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij, maar zakte nu van zeven naar vier zetels en werd ingehaald door het CDA en lokale partij Leefbaar Dronten. Politicologiestudent Erik Sjoers stond op plek vijf en zal tegen zijn hoop en voorzichtige verwachting in niet in de gemeenteraad komen – hoewel hij wel 122 voorkeursstemmen kreeg: een doekje voor het bloeden.

“Het is natuurlijk jammer, op zo’n resultaat hoop je niet. Maar zo werkt de democratie, de kiezer heeft gesproken.” Sjoers was gisteren met alle partijen op het gemeentehuis. De sfeer was daar gemoedelijk, “de VVD was ook de enige verliezer.” Of ze weer in de coalitie terechtkomen is ook nog even afwachten, het is nu aan het CDA om partijen te benaderen om een coalitie te vormen.

Waarom ze zijn ingehaald, kan Sjoers moeilijk zeggen. “Ik kan daar allemaal theorieën op loslaten, maar ik denk niet dat het zo voor de hand liggend is als in Zeewolde, waar de partij die tegen de komst van een datacenter is de meerderheid behaalt. We gaan zeker nog evalueren wat er is gebeurd, maar het is ook belangrijk om de tijd te nemen en even uit te rusten.” (ES)

Lennart de Looze (GL) wil in de coalitie

GroenLinks Amstelveen ging gisteren van vijf naar vier zetels. “Na zo’n campagne kan ik wel zeggen dat dat een teleurstelling is”, aldus fractievoorzitter en lijsttrekker Lennart de Looze. Hij volgde de uitslagen gisteren met alle andere partijen samen in het gemeentehuis: “Het was blijdschap en boosheid naast elkaar. Tussentijds stonden we nog op vijf zetels, maar op het laatste moment zakten we naar vier. Het scheelt ook maar een paar stemmen of we hadden er vijf gehouden. Dat was een beetje zuur.”

Ondanks de ingeleverde zetel heeft De Looze hoop om gevraagd te worden voor de coalitie. “Ik denk dat we nodig zijn om een meerderheid te halen, en om een gebalanceerd college te hebben.” Hij ziet het niet snel gebeuren dat VVD en D66 met de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen – een afsplitsing van de VVD – in zee gaan. “Tenzij ze echt helemaal over rechts willen gaan.”

De Looze vindt de uitkomst passen in het huidige politieke landschap van Amstelveen. “Dat is heel erg versplinterd. We zijn van negen naar twaalf partijen gegaan, en die hebben allemaal minstens één zetel gehaald.” Hij wijt het verlies in ieder geval niet aan de inhoud van zijn partij. “De opkomst was erg laag. Als de opkomst van Uilenstede tegenvalt bijvoorbeeld, heeft dat een groot effect op onze partij. En er waren veel nieuwkomers en lokale partijen. Ik zou wel graag willen zien in welke wijk waarop is gestemd.” Maar hoewel De Looze vandaag constant aan de telefoon hangt met partijgenoten om na te bespreken, gaan ze maandag pas echt weer aan de slag. “Eerst éven rust.” (ES)

Thirsa van der Meer (CDA) mag blijven

CDA-kandidaat Thirsa van der Meer (21) staat als tweede op de lijst in Aalsmeer en behoudt haar positie als raadslid. Haar partij verliest twee zetels en is van de troon gestoten door Absoluut Aalsmeer. Er blijven zes zetels over.

De nacht van de uitslagen verliep niet zoals gepland voor Van Der Meer. Dinsdagochtend testte ze positief op corona en had ze verkoudheidssymptomen. In plaats van de uitslagen in het gemeentehuis te volgen, keek ze op haar kamer samen met haar vriend – ook besmet – naar een livestream. “We hebben er alsnog wat van gemaakt, met een fles wijn en stokbroodjes. Je moet er toch je eigen feestje van maken.”

Van der Meer is aan de ene kant teleurgesteld, maar zegt dat de uitslag niet uitzonderlijk is: “Als je kijkt naar de geschiedenis van Aalsmeer, is het altijd zes zetels geweest. Vier jaar geleden was het een hoge uitschieter.” Zodra het stof is neergedaald, gaan Van der Meer en haar collega’s kijken hoe ze het de volgende keer weer beter kunnen doen. (NK)

Yasir Abdul (DSA) gaat andere politici aan hun belofte houden

Yasir Abdul, nummer twaalf van DSA (Democratische Socialisten Amsterdam), zei begin deze week nog dat hij hoopte dat zijn partij een zetel zou winnen. Met 0,5% van de stemmen is dat helaas niet gelukt.

Terwijl zijn partijgenoten in Amsterdam-Noord de uitslagen volgden, was hij bezig met een herkansing: “Ik probeerde eigenlijk niet te letten op de uitslagen, maar uiteindelijk ging ik het toch volgen op social media. Ik vind het jammer dat we geen zetel hebben, maar ik ben blij met de vijftienhonderd mensen die ons vertrouwen.” Abdul zegt dat de beweging zich nu gaat inzetten om de verkozen partijen aan hun verkiezingsbeloften te houden, bijvoorbeeld over betaalbare huisvesting, armoede en discriminatie.

“Ik ben blij dat BIJ1 het goed heeft gedaan op verschillende plekken in het land, we zien hen als een linkse bondgenoot met wie we veel kunnen optrekken”, voegt hij toe. Yasir Abdul blijft actief, maar kan nog niet zeggen of hij zich de volgende keer weer verkiesbaar stelt. (NK)

Daniël van Duijn (LEF) put nu hoop uit Bernie Sanders

Jongerenpartij LEF heeft het niet gehaald in de twee steden waar ze deelnam aan de verkiezingen, Amsterdam en Den Haag. “In Den Haag ging het wat beter dan in Amsterdam, daar haalden we 1 procent van alle stemmen binnen, in Amsterdam 0,3 procent”, aldus de lijsttrekker van LEF. Daniël van Duijn, geen VU-student, maar  vanwege zijn jongerenpartij ogenschijnlijk toch een interessante kandidaat voor onze lezers: “We willen die 900 Amsterdammers die op ons hebben gestemd, bedanken voor het vertrouwen dat ze in ons hebben gesteld.”

Het is wat ze verwachtten, zegt Van Duijn – “Andere partijen hebben 10.000 euro besteed aan advertenties, wij 1200 euro. We hebben met een klein team campagne gevoerd, maar er waren wat tegenslagen. Het is allemaal niet gegaan zoals we hoopten.” Ook de lage opkomst speelt volgens hem een rol. “Mensen hebben andere dingen aan hun hoofd, zoals de oorlog en corona.”

De partij gaat zich nu bezinnen. Van Duijn: “We gaan kijken wat we van LEF Den Haag kunnen leren. En Pieter Omtzigt is bezig met de oprichting van een nieuwe partij, we willen kijken of wij iets voor hem kunnen betekenen, of voor de Onafhankelijke Senaatsfractie in de Eerste Kamer.”

Met de Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders ging het de eerste keer dat die aan de verkiezingen meedeed, ook heel slecht. De tweede keer keer heeft hij het heel goed gedaan. Van Duijn put daar hoop uit. “Misschien doen we het over vier jaar ook veel beter, alle begin is moeilijk.” (PB)

Laura Oorschot heeft het niet gehaald

Laura Oorschots VVD verloor in Amstelveen 2 van de 10 zetels, en aangezien Oorschot op nummer 13 stond, grijpt ze naast een zetel. Oorschot was niet bereikbaar voor een reactie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.