Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Klachten over huurtoeslag kun je melden bij LSVb

Over een paar maanden verliezen veel studenten hun eigen adres: ze gaan hun huisnummer met anderen delen. De Landelijke Studenten Vakbond voorziet problemen met de huurtoeslag en heeft een meldpunt geopend.

Vanaf 1 januari 2017 mogen ‘onzelfstandige’ kamers geen eigen adres meer hebben. Studenten die nu nog huisnummer 84-A of 84-F hebben, wonen straks gewoon op nummer 84. Alle bewoners van een studentenhuis hebben vanaf volgend jaar hetzelfde adres.

Dat kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag. Eén van de eisen is bijvoorbeeld dat je inkomen niet te hoog mag zijn. Samen verdien je misschien wel te veel, met alle gevolgen van dien.

Apart register

Al in 2013 waarschuwden studentenhuisvesters en de Landelijke Studenten Vakbond voor problemen met de maatregel die toen werd aangekondigd. Begin dit jaar bedachten ze een oplossing: maak een apart, landelijk register voor ‘onzelfstandige eenheden’. Maar minister Blok zag daar geen heil in: te duur, vond hij.

Hoeveel studenten straks precies in de problemen zullen komen, weet LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout niet, maar hij houdt zijn hart vast. Vandaar dat er nu een meldpunt is opgetuigd waar studenten terecht kunnen met hun klachten over huurtoeslag. Om studenten goed te informeren heeft de vakbond ook een lijst opgesteld met veel voorkomende vragen.

Markeren

De Belastingdienst wil overigens voorkomen dat ‘huishoudens’ onterecht worden samengevoegd en markeert de adressen. In het systeem moet duidelijk te zien zijn wie in welke woonruimte woont en of diegene inderdaad recht heeft op huurtoeslag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.