Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kamervragen over tijdelijke contracten aan universiteiten

Universiteiten mogen hun medewerkers niet langer met tijdelijke contracten afschepen. De regeringspartijen in de Tweede Kamer stellen schriftelijke vragen over de scherpe kantjes van die nieuwe regel.

De overheid wil een einde maken aan het stapelen van tijdelijke contracten en heeft bepaald dat werknemers sneller in vaste dienst moeten komen. Deze strengere Wet werk en zekerheid houdt de gemoederen in de academische wereld bezig.

Tijdelijke aanstelling

Jonge onderzoekers hebben er last van, schreef de Jonge Akademie onlangs. Als zij een beurs van onderzoeksfinancier NWO binnenslepen, ontdekken ze vaak dat ze aan hun eigen universiteit geen tijdelijke aanstelling meer mogen krijgen. Dan moeten ze tegen hun zin met hun beurs naar een andere universiteit.

Regeringspartij VVD vindt dat ook een probleem en heeft er Kamervragen over gesteld. Is de minister bereid om een uitzondering in de wet te maken? Tegelijkertijd gaat coalitiegenoot PvdA vragen stellen over een ander probleem van deze wet: het ontduiken ervan.

Knutselcontracten

Want de Volkskrant schrijft deze morgen dat tientallen docenten aan de Universiteit van Amsterdam een vast contract voor slechts één dag in de week krijgen. De rest van hun werkzaamheden is alsnog tijdelijk. Ook andere universiteiten zouden zulke ‘knutselcontracten’ gebruiken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.