Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kamer niet blij met studentenstops

De arbeidsmarkt staat te springen om technici en ict’ers, dus waarom gooien deze opleidingen hun deuren dan tijdelijk dicht? De Tweede Kamer begrijpt er niets van en wil dat de minister een oplossing gaat zoeken.

Het is al langer een heet hangijzer in de politiek: het groeiende aantal studentenstops bij de technische universiteiten. Wij kunnen de toestroom niet meer aan, zeggen die, en ze vragen meer geld. Anders moeten ze nog meer numeri fixi invoeren.

De Tweede Kamer vindt dat zonde. Van links tot rechts, unaniem stemden de Kamerleden gisteren voor een motie van CDA en VVD, die willen dat de minister gaat kijken hoe ze dit kan oplossen.

Psychologie

Ook maakt de Kamer zich zorgen over de opleiding psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Die wordt komend collegejaar volledig in het Engels gegeven, met als gevolg dat zich nu zo’n dertienhonderd buitenlandse studenten hebben aangemeld. Die komen bovenop de zeshonderd Nederlandse aanmeldingen – terwijl er maar plaats is voor zeshonderd studenten.

Hoe gaat de opleiding deze studenten selecteren, wilden CDA en D66 weten, en hoeveel van deze geselecteerde studenten komen straks uit Nederland? Hoe gaan andere universiteiten hiermee om? Ook deze motie werd door alle partijen gesteund.

Minister Van Engelshoven zei eerder al dat het voorrang geven aan Nederlandse studenten niet mogelijk is. “Dat is in strijd met de Europese wet.” Wel wil ze straks opleidingen kunnen terugfluiten die hun studentenstop niet goed hebben onderbouwd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.